önkormányzati jelöltjeink
Főoldal > Címke: Arad > találatok száma: 91
Kelemen Hunor Aradon: 2017-ben a román többség visszautasította a párbeszédet a magyarokkal
Kelemen Hunor Aradon: 2017-ben a román többség visszautasította a párbeszédet a magyarokkal
2017.10.06. | Arad

Ezekben a napokban újra megtapasztalhattuk: elutasításra talált a párbeszéd, amelyet mi, magyar emberek keresünk és kezdeményezünk – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök október 6-án, pénteken Aradon. Az RMDSZ elnöke Faragó Péterrel, a Szövetség Arad Megyei Szervezetének elnökével tartott közös sajtótájékoztatót.


RMDSZ-es javaslatra magyarul is készítenek Arad megyét népszerűsítő anyagokat
RMDSZ-es javaslatra magyarul is készítenek Arad megyét népszerűsítő anyagokat
2017.06.28. | Arad

Az Arad Megyei Tanács keddi ülésén megszavazták, hogy 135 ezer lejt fordítanak az Arad megye idegenforgalmi nevezetességeit bemutató és népszerűsítő anyagok készítésére. Az épített és természeti örökség leírása, szórólapok, térképek, útifüzetek nyomtatása és az ajándéktárgyak készítése a megyei önkormányzat turisztikai fejlesztési stratégiájának részét képezik.


Leadta parlamenti jelöltjeinek listáját az RMDSZ Arad megyei szervezete
Leadta parlamenti jelöltjeinek listáját az RMDSZ Arad megyei szervezete
2016.10.26. | Parlamenti választások , Arad

Kedd délután iktatta az Arad Megyei Választási Irodánál képviselő- és szenátorjelöltjei listáját a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Arad Megyei Szervezete. Az 1989-es rendszerváltás óta 2012-ig mindig rendelkezett képviselettel a bukaresti törvényhozásban az aradi magyar közösség, négy éve azonban elveszítette a parlamenti mandátumot. Az új választási törvény azonban ismét listás szavazást ír elő, ami esélyt teremt arra, hogy december 11-én az Arad megyei magyar közösség újból bejuttasson jelöltjei közül valakit a parlamentbe.


Lapidáriumot avattak Kisperegen
Lapidáriumot avattak Kisperegen
2016.10.24. | Arad

Arad megye első lapidáriumát avatták fel ünnepélyesen október 23-án, vasárnap délután a kisperegi temetőben. A kőtárban az egyeki református telepes ősök sírkövei kaptak helyet, amelyeket a temető már nem használt részében, a bozótban találtak meg. Egyelőre 23 sírkövet sikerült rendbe tenni, és kiállítani a gyülekezet- és templomépítő Szondy család sírboltjához vezető, újonnan kialakított sétány két oldalán. A Tóbiás Tibor György református lelkipásztor ötlete alapján, a helyi gyülekezet példás összefogásával, adományokból és önkéntes munkájával a németperegi önkormányzat, az Arad Megyei Múzeumegyüttes és az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének támogatásával létrehozott lapidáriumnál, a református templomban tartott ünnepi istentisztelet után helyezték el az emlékezés virágait. Az RMDSZ megyei szervezetének részéről Péró Tamás ügyvezető elnök és Király András szenátorjelölt, tanügyi államtitkár koszorúzott.


Kelemen Hunor szövetségi elnök ünnepi beszéde
Kelemen Hunor szövetségi elnök ünnepi beszéde
2016.10.06. | Megemlékezés , Arad

Kelemen Hunor Aradon: A parlamentnek vissza kell adnunk megfelelő szerepét és súlyát
Kelemen Hunor Aradon: A parlamentnek vissza kell adnunk megfelelő szerepét és súlyát
2016.10.06. | Parlamenti választások , Arad

Két újdonságról számolt be Kelemen Hunor szövetségi elnök, ami a december 11-i parlamenti választást illeti az Aradon tartott sajtótájékoztatóján, október 6-án. Egyik, az eddigiektől eltérő lépése a Szövetségnek, hogy olyan módon erősítette meg együttműködését a Magyar Polgári Párttal, hogy annak egy-egy képviselője befutó helyet foglalhat el az RMDSZ listáján: egyet Kovászna megyében, egyet pedig Maros megyében. „Az MPP-vel való együttműködésünk egy felelős döntés, ami válasz a magyar közösség részéről többször megfogalmazódott igényre. Azt kérték, ha nem tudunk egy ernyő alatt maradni, legalább ne veszekedjünk, és próbáljunk meg közös utakat találni. A két, számukra felajánlott hely az RMDSZ listáján ennek a kérésnek tesz eleget” – magyarázta a szövetségi elnök, majd a második, újnak számító lépésüket is ismertette, miszerint a Szövetségen belüli szolidaritást erősítenék azzal, hogy a szebeni Benedek Zakariás Hargita megye listáján indul. „Nem maradhat csak retorika, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Ezért ebben az évben először befutó helyet ajánlottunk egy olyan jelöltnek, aki a szórványból jön – arról a vidékről, ahonnan mindig több tízezer szavazatot kap a Szövetség az országos kosárba. Ezzel a gesztussal azt a belső szolidaritást szeretnénk erősíteni, ami nélkül nem tudunk sikeresek lenni: a tömb rá van utalva a szórványra, a szórvány pedig a tömbben élő magyarokra” – fogalmazott.  


Bodor László: a magyar emberekkel való összefogás biztosíthatja azt, hogy az Arad megyei közösséget négy év után újra magyar ember képviselje Bukarestben
Bodor László: a magyar emberekkel való összefogás biztosíthatja azt, hogy az Arad megyei közösséget négy év után újra magyar ember képviselje Bukarestben
2016.09.17. | Parlamenti választások , Arad

Az egyik legfontosabb üzenet, amelynek nemcsak itt, Aradon, hanem más megyében is hangot kell adni az elkövetkező időszakban: a régiók, önkormányzatok és a magyar közösség szolidaritásán múlik a parlamenti választások sikere. A romániai magyar emberek masszív december 11-i részvétele biztosíthatja azt, hogy az Arad megyei közösség ügye újra közvetlen képviseletet nyerjen Bukarestben – hangsúlyozta szeptember 17-én, szombaton Bodor László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke Aradon, ahol a megyei küldöttek megerősítették: Faragó Péter a képviselői, Király András a szenátori lista élén indul.


Lezárult a jelöltállítás Arad megyében
Lezárult a jelöltállítás Arad megyében
2016.09.09. | Arad

Szeptember 9-én, péntek délután lezárult az RMDSZ Arad Megyei Szervezete által augusztus elején meghirdetett jelöltállítási határidő a decemberi parlamenti választásokra. A megadott időpontig egy-egy pályázatot nyújtottak be a képviselői-, illetve a szenátorjelöltségre: Faragó Péter, a Szövetség megyei szervezetének elnöke, megyei tanácsos egy képviselői, Király András oktatási államtitkár egy szenátori mandátumra jelöltette magát.