önkormányzati jelöltjeink

Csoma Botond

Csoma Botond: vagy élhetőbb lesz Kolozsvár, vagy bele fogunk fulladni a nagy fejlődésbe

2020.03.10. | Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Csoma Botond: vagy élhetőbb lesz Kolozsvár, vagy bele fogunk fulladni a nagy fejlődésbe

Kolozsvár polgármesteri székének elnyerésében nem igazán bízhat, ennek a ellenére a kampány kiváló alkalom az olyan üzenetek átadására, amelyek máskor a híráramlásban könnyen elvesznének. Ilyen téma lehet a mélyszegénységben élő patarétiek helyzete, az előítéletek, a szelektív hulladékgyűjtés kérdése és a stagnáló vagy éppen fejlődő infrastrukturális beruházások, amelyekről Csoma Botonddal, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltjével beszélgettünk.

Miért önt válasszák polgármesterüknek a kolozsváriak Emil Boc helyett?

- Nem szeretném ezt személyekre kihegyezni, így Emil Bocra sem, inkább arról beszélnék, hogy én miért lennék jó polgármester. Úgy vélem, azért, mert van hozzá kellő tapasztalatom. Régóta figyelem, hogy milyen változásokon megy keresztül a város. Tősgyökeres kolozsvári vagyok, szinte negyvenöt évet töltöttem eddig itt. Nyilván Kolozsvár egy befogadó város, így önmagában az nem jelent előnyt, hogy valaki itt született, ezt csak abból a szempontból vetettem fel, hogy mivel évek óta itt élek, kisebb megszakításokkal: mint amikor Budapesten tanultam és most, amikor a hétnek a felét Bukarestben töltöm parlamenti képviselőként. Tíz évig önkormányzati képviselő voltam Kolozsváron, ezért is ismerem a felmerülő gondokat. Láttam az önkormányzat szempontjából, hogy nagyon sok kérdés hogyan kerül terítékre. Magam egy nyitott embernek tartom, és úgy gondolom, hogy közvetíteni tudnék a magyar és a román közösség között. Úgy érzem le tudnám bontani azokat az előítéleteket, amelyek jelenleg is léteznek a két közösség között. Környezettudatos életformát képviselek, így hatékonyan tudnék tenni azért is, hogy Kolozsvár egy élhető város legyen, a gazdasági fejlődés ne menjen az élhetőség rovására.

Több téma is elhangzott már. Részletekbe menően milyen konkrét megvalósításokat fog tematizálni a kampánya során?

- Kolozsvár 2004 óta óriásit fejlődött gazdaságilag, ami azt követően indult be, hogy Gheorghe Funar eltűnt a politikai színtérről. Kiépült Szászfenes és kiépült Kisbács is, még ha nem is olyan mértékben, mint Szászfenes. Sajnos azonban ehhez a gazdasági fejlődéshez – ami egy populációs növekedést is előidézett – infrastruktúra szempontjából nem tudtunk felzárkózni. Kolozsvár egy belső migráció célpontjává vált Romániában. Nagyon sokan jönnek ide munkát vállalni – még Bukarestből is – és van 70 000 diák. Ha mind összeszámoljuk, már majdnem fél millió ember él Kolozsváron és ezt a gazdasági növekedést nem sikerült sem az infrastruktúra szempontjából, sem az élhetőség szempontjából valahogy utolérni. Kolozsvárnak van egy nagy adóssága, ami a déli körgyűrű. Sajnos évek óta beszélünk róla, és bár történtek bizonyos lépések – a nyomvonal már megvan –, de a munkálatok még most sem kezdődtek el. Amikor még 2006-2016 között tanácsos voltam, emlékszem mennyit beszéltünk erről, és azóta semmi nem történt