önkormányzati jelöltjeink

Ilyés Gyula

Ilyés Gyula harmadszor is indul Szatmárnémetiért - Kezdődik a megmérettetés

2012.03.23. | Önkormányzati választások , Szatmár
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Ilyés Gyula harmadszor is indul Szatmárnémetiért - Kezdődik a megmérettetés

A két mandátumot letöltött polgármester nem a többi magyar párt jelöltjeitől tart: szerinte az USL az egyetlen, aki még labdába rúghat a polgármesteri székért folyó megmérettetésben.

A RMDSZ szatmári szervezete tegnap egy sajtótájékoztató keretében ismertette a polgármesteri és a megyei tanácselnöki tisztségre javasolt jelölteit: ismét Ilyés Gyulát és Csehi Árpádot indítanák. A polgármesteri tisztség kapcsán korábban a jelenlegi polgármester neve mellett Kereskényi Gábor, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke neve is felmerült, azonban végül mégiscsak a jól bejáratott verzió mellett döntött a szövetség. A jelöléséről, és a közelgő kampányról kérdeztük Ilyés Gyula polgármestert.

Kereskényi Gábor, az RMDSZ szatmárnémeti szövetségének elnöke és az ön neve is felmerült a polgármesteri tisztség megpályázása kapcsán, a szövetség mégis ön mellett tette le a garast. Hogyan született ez a döntés?

- Funkcióban levő polgármesterként rendelkezem egy bizonyos fajta ismertséggel, tapasztalattal, elfogadottsággal, ugyanakkor a fiatal csapat a városi szervezet élén felnőtt arra a szintre, hogy igényelje és lehetősége is legyen arra, hogy esetleg megnyerje a polgármesteri tisztséget, és ez az igény terítékre került a helyi szervezeten belül.

Tehát természetes, hogy a szervezeten belül kialakultak bizonyos erőviszonyok, igények, de a döntés meghozatala során mindvégig fontosnak tartottuk, hogy az ilyen szervezeten belül versengés konstruktív irányba hasson és ne legyen belőle harag, vagy sértődés. A jelöltállítás kérdése egy néhány hétig tartó konstruktív, őszinte és főleg felelősségteljes vita és közös döntés eredménye.

Több közvélemény-kutatást végeztettünk, ezeknek az eredménye számomra előnyt biztosított Kereskényi Gáborral szemben. Levontuk a következtetést, hogy nekem van a legnagyobb esélyem, így közösen eldöntöttük, hogy én fogok indulni, én pedig vállaltam a feladatot.

Muszáj nyernünk, nemcsak azért, mert az RMDSZ-nek szüksége van erre a pozícióra, hanem azért is, mert az USL jelöltje, aki eséllyel indul a választáson, nem alkalmas arra, hogy vezesse a várost és a magyarságra nézve kimondottan veszélyes lehet egy ilyen variáns. Éppen ezért oda kell hassunk, hogy megnyerjük ezt a választást.

Úgy tűnik, hogy rengeteg jelölt beszáll a polgármesteri tisztségért folyó versenybe, hiszen sem a magyar, sem a román pártok között nem alakult ki eddig koalíció, természetesen az USL jelöltjét leszámítva. Hogyan jellemezné ön a mezőnyt? Hogyan látja, milyen esélye van a nyerésre?

- Rajtam kívül egyetlen jelöltnek van esélye arra, hogy megnyerje a polgármesteri választásokat, és ő Dorel Coica, az USL jelöltje, akiről merem állítani, hogy nem megfelelő ember a város vezetésére. Nem szeretném minősíteni a többi magyar jelöltet, de bárki legyen az, nincs esélye megnyerni a polgármesteri tisztséget, mert a pártjának nincs olyan mértékű támogatottsága, hogy az elég legyen a győzelemhez. Az esélytelenségüket nekik is el kell fogadniuk. A magyar közösségnek az a legfontosabb célja, hogy a városban maradjon meg a magyar vezetés, mert különben nagyon rossz következményekre lehet számítani az USL-s ellenjelölt miatt.

Elképzelhető, hogy az elkövetkező periódusban létrejöjjön egy koalíció a három magyar párt között Szatmárnémetiben?

- Ha a szatmárnémeti szervezetekre lenne bízva a döntés, akkor azt mondanám, hogy van erre esély, azonban úgy gondolom, hogy nem ők döntenek ilyen jellegű kérdésekben. Én nem tartom kizártnak a koalícióra lépést, de én jelölt vagyok, már komoly funkcióm az RMDSZ keretében nincs, így a politikai döntésekbe már kevésbé szólok bele. De nehezen tartom elképzelhetőnek.

Egyértelmű ön számára, hogy Szatmárnémetiben versenyre készül az EMNP?

- Szerintem nemcsak Szatmárnémetiben, hanem országszerte versenyre készülnek. El kell azonban döntsék, hogy mi a fontosabb: hogy Szatmárnémetiben megmaradjon a magyar vezetőség, vagy pedig az, hogy „hátha sikerül” alapon megkísérlik elnyerni a tisztséget, pont azért, mert Szatmárnémeti egy nagyon fontos pont, illetve azért, mert nagy presztízs- és politikai tőke értéke is van. De szerintem ezt a döntést még a megyei szintnél is magasabb szinteken fogják meghozni.

A Német Fórum szavazótáborára számíthat-e az RMDSZ? Megmarad az együttműködés a két szervezet között?

- A német fórummal 1992 óta tart az együttműködés, amely néha akadozott, mert az országos vezetőségük szorgalmazta azt, hogy önállósodjon és erősödjön. Ők helyi szinten inkább hajlottak az együttműködés felé, és szerintem ez most sem lesz másként. Ha képviselőt akarnak küldeni a városi tanácsba, akkor muszáj a mi listánkon szerepelniük. Szatmárnémetiben nem beszélhetünk a Német Fórum szavazótáboráról, hiszen nagyon kevés sváb él a városban.

Mire építi ön a kampányát, mi lesz az üzenete?

- Rengeteg dolgot kell folytatni vagy elindítani, de egy dolog biztos: 2004 és 2008 között látványosan felfelé ívelő periódusa volt a városnak, amikor három EU-s projektet befejeztünk, majd az utóbbi négy évben volt egy stagnáló periódus, amely általános volt országszerte: stagnáltak a beruházások, a programok. Az új strukturális alapok elköltése az elmúlt négy évben az előkészítési fázisban volt, most kezdődik a látványosabb megvalósítási rész, ezt kell tudatosítani a választókban.

A város stabilan áll infrastruktúra, munkahelyek, szociális ügyek és közszolgáltatások szempontjából, most pedig konkrét perspektívái vannak, hiszen az ipari parkban már gyárak épülnek, egy kereskedelmi központ építése indul el, amely már három éve stagnál. Jelei vannak ugyanakkor a lakásépítés fellendülésének. Többmilliós szerződéseket írtunk alá az EU-s programok kapcsán, amelyek az idén elindulnak.

Tehát a következő négy esztendőben kimozdulunk a holtpontról, és ha nem jön közbe valamilyen, tőlünk független gazdasági jellegű probléma, akkor mindenképpen egy pozitív periódus elé nézünk. Ennek a periódusnak a menedzselését fel kell vállalnunk, mert mi teremtettük meg ezt a helyzetet, és mi vészeltük át a negatív időszakot és mi szeretnénk tovább foglalkozni a menedzseléssel, amikor pozitív irányban kezdnek haladni a dolgok. Mindenképpen optimistán vágok bele ebbe a megmérettetésbe.

 


Kertész Melinda, Transindex

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.