önkormányzati jelöltjeink

Horváth Anna

Választások a bölcsesség jegyében

2012.03.12. | Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Választások a bölcsesség jegyében

Háttér-oldalunkon hétfőnként rövidített változatban közöljük az Erdély TV Többszemközt című műsorában elhangzó interjúkat. A mai interjúalany Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettese.

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint az utóbbi 22 év legnehezebb önkormányzati választása elé néz a szövetség.

– Valóban. Egyrészt nagyon nehéz kormányzati időszakot tudunk magunk mögött, másrészt az elmúlt 22 évben először fordul elő, hogy három magyar szervezet verseng az erdélyi magyar választók szavazatáért. Az erdélyi magyar többpártiság szószólói mindig azzal érveltek, hogy ez felrázza a közösséget, alternatív megoldások kibontakozására ad lehetőség. Ez idáig nem így történt, a többpártiság a közélet, a közviták színvonalának nagymértékű megromlását hozta. Úgy vélem, az RMDSZ-nek nagy veszteség, ha bármely erdélyi magyar elfordul, és más, román vagy magyar pártra szavaz. De ennél is nagyobb veszteség, ha elfordul a közélettől, a politikától, hiszen ez sokkal hosszabb időre szól.

Az önkormányzati választások előtt a szövetségen belül miként érvényesül a pluralizmus?

– Az SZKT által elfogadott jelölési szabályzatban hangsúlyosan szerepel a nyitottság, a közösségi támogatottság szem előtt tartása. Ezt, valamint a hiteles jelöltek állítását szem előtt tartva állítottuk össze azt a szabályzatot, amelynek jegyében elkezdődött a felkészülés az idei önkormányzati választásokra.

Ki hivatott annak eldöntésére, hogy ki a hiteles jelölt?

– A helyi RMDSZ szervezetek döntik el, milyen módozatot választanak a felkínáltak közül. A szövetség azt kéri tőlük, hogy minden olyan helységben, ahol a magyarság aránya meghaladja a 15 százalékot, állítsanak polgármesterjelöltet, mindenütt, ahol a magyarok létszáma esélyessé teszi tanácsosi hely megszerzését, indítsanak jelöltet. Három módozat van: az álló- vagy mozgóurnás előválasztás, az elektoros, küldöttgyűléses kiválasztás, illetve a helyi választmány és a megyei vezetőség közös döntésén alapuló nevesítés. Az RMDSZ felkészült a választásokra, hiszen a felkészülést az elmúlt 4 év munkájára alapozta. Erre a munkára alapozva következik a döntés, amikor a megszerzett önkormányzati tapasztalatok megőrzésére kell odafigyelni, illetve a jövendőbeli önkormányzati munkát fiatalítással kell fellendíteni. Ezt követi a tisztességes megmérettetés. Huszonkét év tapasztalata azt mutatja, hogy az önkormányzati munkának három fontos eleme van. Az egyik a szűk értelemben vett közigazgatás. Az önkormányzati tisztségviselőnek tudnia kell hatékonyan felhasználni az erőforrásokat, újabbakat előteremteni. Mindezen túlmenően azonban ott van a közszolgálat, ami azt jelenti, hogy mindezeket az erőforrásokat a közösség érdekében használja fel, és ott van még a közösségépítés. Itt már a civil szervezetekkel, egyházakkal, helyi közösségekkel együttműködve kell olyan célokat, programokat megfogalmazni, amelyeket az egész helyi közösség a magáénak érez.

Mindezek alapján nem volt hiábavaló az erdélyi magyar konzultáció.

– Az erdélyi konzultáció tágabb folyamat része volt, vele egyidejűleg lebonyolítottuk az önkormányzati konzultációt is. Előbbi az erdélyi magyarok RMDSZ-ről alkotott véleményét, az RMDSZ irányába megfogalmazott elvárásokat próbálta összegezni, utóbbi az önkormányzati képviselőink részéről szerette volna felmérni a megvalósításokat, a feladatokat. E kettő összevetéséből érdekes kép alakul ki arról, mennyiben egyezik az önkormányzati képviselő saját munkájáról alkotott véleménye a közösség elvárásaival.

Az utóbbi közvélemény-kutatás ételmében az RMDSZ 7 százalék körül áll, ez optimizmusra adhat okot?

– Én nem szeretem a közvélemény-kutatásra alapozott túlzott optimizmust. Az elkövetkező időszakban az erdélyi magyarság bölcsességére lesz szükségünk. 2008-hoz képest változott az önkormányzati választási törvény, az egyfordulós polgármester-választás hatalmas esélyt rejthet magában, hiszen kisebbségben élő magyar közösségek ott, ahol a román választók több irányba szavaznak, akár polgármesteri székhez is juthatnak. De nagy veszélyt is jelenthet, hiszen veszélybe kerülhet az eddig elért önkormányzati képviselet is, ha a többpártiság, a verseny jegyében a magyar szavazatok megoszlanak.

Mi lehet a sikeres szereplés titka?

– A hatékonyság és az eredményesség, és mindennek tudatosítása a helyi közösségekben.

A pénzt elfelejtette megemlíteni…

– A pénz fontos, de ahogy mondják: jár, de nem jut, az önkormányzati képviseletek erőforrásait tudni kell megszerezni. A választásokat nem szűk értelemben vett kampánnyal lehet megnyerni. A négy évig tartó kampány, amelynek része az elvégzett munka, az lehet igazán sikeres.

Mikor lesz a főtitkárság asztalán a polgármester- és tanácsosjelöltek névsora?

– A listát 40 nappal a választások előtt kell hivatalosan iktatni a választási bizottságoknál. Ezért, biztonsági szelepeket is beépítve, április 15-ét jelöltük meg határidőként. Sok helyen, Bihar megyében például Nagyvárad kivételével valamennyi településen urnás választást rendeznek, így óhatatlanul felmerülhet az óvások lehetősége.

Lehetőségük nyílik választási egyezségek megkötésére más politikai erőkkel.

– Szükség van ilyen választási egyezségekre. A helyi szervezetek tudják legjobban, milyen választási meggondolásból kötik meg ezeket. De szükséges a szövetségi elnökség láttamozása is, hiszen e döntések meghatározóak lehetnek a választások lebonyolításában, meghozataluk alapozhatja meg azt a bölcsességet, amelyre számítunk a választók részéről. Ebbe a bölcsességbe vetett bizalom jegyében indulok magam is, akárcsak az RMDSZ minden jelöltje a választásokon.

Lokodi Imre, Új Magyar Szó, Nyugati Jelen, Népújság

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.