önkormányzati jelöltjeink

Mózes Edith

Párbeszéd

2017.12.12. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Mózes Edith

A Szövetségi Képviselők Tanácsa múlt heti ülésén többször elhangzott, hogy az RMDSZ párbeszédet kíván folytatni a román társadalommal, a politikummal, az Ezer év Erdélyben. Száz év Romániában elnevezésű programmal akarja bemutatni, hogy kik is a magyarok, és azt, hogy ez a közösség továbbra is értéket akar alkotni szülőföldjén. Ugyanakkor az is elhangzott, hogy ehhez viszont a gyulafehérvári ígéretek betartására is szükség van. A párbeszédre pedig azért van szükség, mert ha a múlton nem is osztozunk, mindenki által közösnek vélt jövőt talán teremthetünk, mondta a szövetség elnöke, utalva a közelgő centenáriumi ünnepségekre és arra, hogy egyesek kötelezni szeretnék a magyar közösséget, hogy a románokkal együtt örüljön Erdély és Románia egyesülésének.

Mondta ezt olyan körülmények között, amikor a politikusok és a hisztériakeltő sajtó napi 24 órában azzal riogatják a román közvéleményt, hogy a magyarok le akarják választani Erdélyt Romániáról, és ki tudja, mit akarnak csinálni vele. Kongatják a vészharangot, hogy ébren tartsák a félelmet azokban, akik első szóra elhiszik, de azért is, hogy meggyőzzék azokat, akik nem veszik szentírásnak minden szavukat.

És miközben a magyaroktól féltik az országot, észre sem veszik, hogy már rég eladták: eladták a korrupciónak, a saját egyéni vagy csoportérdekeket követő politikusoknak, akik „tesznek‟ az oly sokat emlegetett nemzeti érdekre, miközben ádáz harcot vívnak a hatalomért.

Nagy fába vágta a fejszéjét az RMDSZ elnöke, amikor velük próbál párbeszédet folytatni, akik közül nem egy az országból akarta kiutasítani, csak mert azt mondta, hogy nem tud azonosulni a románok örömével. Ahhoz, hogy ez az érzés változhasson, valóban arra lenne szükség, hogy betartsák mindazt, amit Gyulafehérváron a nagy egyesülés alkalmával ígértek. Vagyis „teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő nép számára. Minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással. Minden nép a hozzá tartozó egyének számarányában képviseleti jogot fog kapni a törvényhozásban és az ország kormányzásában. Egyenlő jogosultságot és teljes felekezeti szabadságot az ország összes felekezetének.‟

Ha ezek megvalósulnának, akkor talán közös terveket is lehetne készíteni, mert egy társadalom csak közös tervek által lehet sikeres. Az RMDSZ és az erdélyi magyarság azt szeretné, hogy olyan országgá váljon Románia, amelyben a magyarok is otthon érezhetik magunkat, megőrizhetik identitásukat, ahol az életszínvonal emelkedésére is adottak a lehetőségek.

Ám amíg az is kiváltja egyes parlamenti képviselők haragját, ha egy-egy törvénymódosításba bekerül az RMDSZ javaslata, amely lehetővé teszi például a kisebbségi közösségeknek új oktatási intézmények létrehozását törvény által, nem nagyon lehet párbeszédről beszélni.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.