önkormányzati jelöltjeink

Kovács Péter

Új egység, levitézlett arcokkal

2012.04.24. | Aktuálpolitika , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kovács Péter

Új egység, levitézlett arcokkal

A politika nem csak kommunikáció kérdése, szükség van tartalomra, vagyis munkára, eredményekre és tettekre is. Ezt a kis részletkérdést felejtik el a megújulást és az összefogást hirdető, de a gyakorlatban semmibe vevő barátaink.

Nem telik el úgy nap, hogy egy hüledező közleményben ne mosnák fel a földet az RMDSZ-szel, ne aggódnának az Ügyért, ne derülne ki, hogy semmi nem elég jó, amit a Szövetség tesz. Ha van magyar orvosi egyetem, az a baj, hogy miért van angol is, ha van Sapientia és Partiumi Keresztény Egyetem akkreditáció, akkor miért csak most, ha vannak nyelvi jogok, akkor miért csak ennyi, a kulturális autonómia tanács megalakulása pedig az autonómia ügyének a feladását jelenti. Lassan oda jutunk, hogy a Párt honlapján több szó esik az RMDSZ-ről, mint magáról a pártról.

Ennek a magyarázata pofon egyszerű: azon kívül, hogy kínkeservesen megalakul egy-egy helyi szervezet, illetve, hogy levitézlett RMDSZ politikusokból lesznek Párt vezetők és jelöltek, nem igazán van amiről beszélni. Ez a tény nem meglepő: ugyanez a társaság 22 éven keresztül az égvilágán semmi konkrét eredményt nem tudott elérni. A harc, a küzdelem, a szemöldök-összevonás, a figyelemfelkeltés, a nyilvánosság előtti aggódás nem eredmény! A több kötetre való nyilatkozat, közlemény és felszólalás csak üres, tartalom nélküli kommunikáció. Az egyedüli és legfontosabb céljukat sem voltak képesek elérni: a hatalomra kerülést. Most éppen a harmadik nekifutásnak vagyunk tanúi, meggyőződésem, hogy közel a harmadik bukás is!

A Fővédnök és a Pártelnök 22 éve a politikai porondon van. Az RMDSZ politikusaiként mindketten hosszú mandátumokon keresztül töltöttek be különböző tisztségeket. Ők az arcai és a döntéshozói a megújulást, a frissességet hirdető Pártnak! Menjünk tovább: a kolozsvári tanácsosi lista nemzetmentő eredményként volt bejelentve. Mit keres három levitézlett, volt RMDSZ-es parlamenti képviselő ebben a politikán kívülről érkező csapatban? Hogy fér össze a megújulás azzal, hogy Vekov Károly Párt-jelölt, jelenleg a Kolozs megye RMDSZ egyik vezető testületének a tagja, sőt szavazatával beleszólt az RMDSZ megyei tanácsosjelöltjeinek rangsorába?

A minap Parajdon a helyi RMDSZ vezetői, egyik percről a másikra, testületileg beiratkoztak a Pártba. A lehető legnagyobb megvetéssel tekintünk azokra a román politikusokra, akik csuklás, és mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül átülnek egyik pártból a másikba. A mi vadonatúj pártunk jelöltjeire ez nem érvényes? Szintén a kolozsvári tanácsosi listán szerepel egy előadóművész, aki több választási kampányon keresztül az RMDSZ üzenetét és jelöltjeit erősítette. Hogy tud valaki az emberek szemébe nézni és a megújulásról beszélni, amikor négy éve még más nótáját húzta?

Érdemes megnézni az ellentmondó nyilatkozatokat is. Hónapok óta arról hallunk, hogy a verseny és az összefogás egyszerre való alkalmazására van szükség, vagyis verseny, ahol nem forog veszélyben a magyar képviselet, összefogás az etnikailag vegyes régiókban. Sepsiszentgyörgyön és Gyergyószentmiklóson veszélyben forog a magyar képviselet? Vagy a Pártnak nincs egy épkézláb jelöltje, akiről el lehet hitetni, hogy képes lenne polgármesterként vezetni a várost?

Folyamatosan arról hallunk, hogy Marosvásárhelyen legyen összefogás, de csak a polgármesterjelölt tekintetében, közös választási listáról szó sem lehet. Arról nem is beszélve, hogy Marosvásárhelyen látványosan kihátráltak a saját maguk által kitalált és javasolt jelölt mögül. Akkor fogjunk össze vagy sem? Bármennyire is hihetetlen a Párt vezérei számára, a kettős kommunikáció nem vezet eredményhez, az embereket nem lehet átverni!

Nem lehet saját magunkkal új egységben lenni! Nem lehet külön-külön összefogni! Nem elég Erdélyben hinni, Erdélyt építeni kell!

A szerző politikus, az RMDSZ főtitkára.

 

www.transindex.ro

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.