önkormányzati jelöltjeink

343 millió lej a székelyföldi mezőgazdasági nagyberuházásokra

2019.07.11. | gazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


343 millió lej a székelyföldi mezőgazdasági nagyberuházásokra

A Pro Economica Alapítvány, idén összesen 72 pályázatot bírált el a székelyföldi mezőgazdasági feldolgozóipari nagyberuházásokra kiírt támogatási program keretében.  A bíráló szakértők döntése értelmében összesen 66 pályázat nyert támogatást és 6 pályázat került elutasításra. A gazdaságfejlesztési program a Magyar Kormány támogatásával valósult meg.

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője elmondta, az RMDSZ politikusaival és szakembereivel, igyekeztek pontosan feltérképezni a vállalkozói igényeket és valós válaszokat adni azokra. Az elbírálási folyamatban részt vevő szakértők és szakmai bírálók véleménye alapján Hargita megyéből 31 pályázat, Kovászna megyéből 18 pályázat, míg Maros megyéből 17 pályázat nyert támogatást. A teljes támogatási érték a 66 pályázat esetében 343 millió lej, azaz közel 24 milliárd forint. 

A pályázati kiírást egy széleskörű piaci felmérés előzte meg, ezért bízunk abban, hogy elérjük a kitűzött célt, a székelyföldi mezőgazdasági integrátor beruházások támogatásával már valódi hosszútávú és megalapozott gazdasági fejlődési pályára állítjuk a térséget. A mai eredményhirdetés után, a pályázóknak jogában áll fellebbezni, a fellebbezési határidő letelte után, elkezdjük majd  a támogatási szerződések aláírásának előkészítését. Azon támogatásra jogosult pályázókkal írjuk alá a szerződést, akik teljesítik az előírt feltételeket” – hangsúlyozta Kozma Mónika.

A mezőgazdasági nagyberuházásokat támogató program fő célja, olyan integrátorjellegű mezőgazdasági ipari egységek létrehozása és az integrációt megvalósító vállalkozások támogatása, amelyek működésére alapozva, a székelyföldi mezőgazdasági ágazatban hosszútávú fejlesztést lehet elérni. Ennek szellemében, mind a jogi-műszaki-pénzügyi szakértői csoport, mind a szakmai értékelők egységes szempontrendszer szerint, azon pályázatokat javasolták támogatásra, amelyek integrációt valósítanak meg, fenntarthatóak és hosszútávon működtethetőek, valamint gazdasági értelemben megalapozott adatokon alapult a pályázat.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.