önkormányzati jelöltjeink

Az Európa Tanács és az Európai Unió egységes fellépését szorgalmazza kisebbségvédelmi téren Korodi Attila

2015.01.29. | Kisebbségvédelem , Európai Unió , Európa Tanács
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az Európa Tanács és az Európai Unió egységes fellépését szorgalmazza kisebbségvédelmi téren Korodi Attila

Elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió csak gazdasági együttműködés tereként működjön, hogy egyes uniós állampolgároknak több lehetőségük van, mint másoknak. Elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió álláspontja az, hogy a kisebbségi ügyek az egyes országok egyéni problémái. Egy másfél milliós kisebbség képviselőjeként kérem, az együttműködési memorandumba foglalják bele a kisebbségekre vonatkozó, eddig elfogadott keretegyezményeket” – szólalt fel Korodi Attila parlamenti képviselő az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén, január 28-án Strasbourgban, az ET és az EU együttműködési megállapodásának végrehajtásáról született jelentés kapcsán.

Korodi Attila felszólalásában emlékeztette a hallgatóságot, 2007-ben együttműködési memorandum született az ET és az EU között, de azóta konkrét előrelépés nem történt, pedig a két intézmény közötti partnerség létfontosságú.

 

Az RMDSZ-es politikus Németh Zsolt FIDESZ-es és Kovács Elvira vajdasági képviselővel közösen, indítványban kérte, az Unió - együttműködve a Tanáccsal - elemezze annak lehetőségét, hogy csatlakozzon a kisebbségi keretegyezményhez és a nyelvi chartához. Ezt a javaslatot a plénum elvetette, támogatták viszont a három politikusnak azt a kezdeményezését, amelynek értelmében az ET közgyűlése felkéri az Uniót, hogy használja a fent említett kisebbségi keretegyezmény, valamint a nyelvi charta monitorizálásából születő jelentéseket.

 

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése, egy az ukrán humanitárius helyzetre, a párizsi terrorista merényletre, valamint Oroszország szavazati jogára vonatkozó jelentést is elfogadott.

 

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.