önkormányzati jelöltjeink

Az Európai Unió révén sikerült összekapcsolni a közösség igényeit a finanszírozási lehetőségekkel

2014.05.14. | Kovászna , Önkormányzatok , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az Európai Unió révén sikerült összekapcsolni a közösség igényeit a finanszírozási lehetőségekkel

Fotó: Mihály László

Az európai uniós pályázatok terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó háromszéki önkormányzatok vezetőinek adott át elismerést Vincze Loránt európai parlamenti képviselőjelölt és Ilyés Gyula, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettese a kézdivásárhelyi városházán, szerdán délelőtt. Az eseményen Tamás Sándor tanácselnök elmondta, a Kovászna megyei települések az uniós csatlakozás óta több mint 400 millió eurót kaptak az Európai Uniótól különböző pályázatok révén.

„Ezek az eredmények látványos példái a közösségi sikernek, a sikeres gazdának, hiszen önök a települések gazdái. Örülök, hogy a brüsszeli pénzügyi támogatások révén összekapcsoljuk az európai lehetőségeket a közösség igényeivel és megvalósításaival. Láttunk utakat, amelyek összekötik a közösségeinket, közösségi házakat, amelyek éltetik, lüktető erőt adnak helyi közösségeinknek, idegenforgalmi beruházásokat, mivel azt szeretnénk, ha minél több turista ismerné meg vidékünket, és láttunk infrastrukturális beruházásokat, amelyek ugyan az út alatt húzódnak, de a közösség mindennapjait élhetővé teszik, és közelítenek a nyugati kényelmi színvonalhoz” – méltatta a Pályázó önkormányzat – Sikeres közösség díjat kiérdemlő sikeres pályázatok nyerteseit Vincze Loránt.

A politikus szerint sokszor elmondjuk, hogy el kell hoznunk az európai modelleket, de ugyanúgy beszélnünk kell a helyi követendő példákról is, amelyeket a polgármesterek valósítottak meg Háromszéken. „Folytatni kell ezt az utat. Tekintsünk optimizmussal a következő hét esztendőre, amikor több pénz lesz elérhető, mint korábban. Minden eurót el kell költenünk, minden lehetőséget fel kell használnunk közösségeink fejlesztésére és megerősítésére” – biztatott az RMDSZ-es képviselőjelölt.

Tamás Sándor megyei elnök bemutatta, hogy milyen szempontokat figyelembe véve és miért éppen a jelzett 13 polgármestert tüntették ki a díjjal. Elmondta, hogy a települések kategóriában Bardóc község az, amelyik pályázat számában is és a lehívott összegek vonatkozásában is a legsikeresebb, de a többi település is rendre megsokszorozta az éves költségvetését uniós pénzekkel. „Kovászna megyében az elmúlt hét évben összesen 209 millió eurót hívtunk le vidékfejlesztési és mezőgazdasági támogatásra, és több mint 200 millió eurót infrastrukturális megvalósításokra. A városok közül Sepsiszentgyörgy kiemelkedően teljesített: az elmúlt hat évben 24 uniós pályázata volt a megyeszékhelynek, egyik ilyen nagy volumenű beruházása a Székely Mikó Kollégium udvarán épült sportlétesítmény, de idős otthonokat, utcákat és járdákat is rengeteget újítottak fel. De meg kell említenünk a megye négy városát bevonó regionális ágazati operatív programból származó, 107 millió eurós víz és csatornarendszer kiépítését, bővítését célzó pályázatot is, amely százezer embert érint. Számunkra az Európai Unióba való belépés pozitív döntés volt, ugyanis Erdélybe a nettó befizetésekhez képest háromszor annyi pénzt lehetett lehívni, mint amennyi Románia befizetett tagsági díja”- fogalmazott az elnök.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.