önkormányzati jelöltjeink

Az RMDSZ felkészülten és bátran indul a parlamenti választásokon - Zilahon ülésezett a Szövetségi Képviselők Tanácsa

2012.09.29. | SZKT , Aktuálpolitika , Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az RMDSZ felkészülten és bátran indul a parlamenti választásokon - Zilahon ülésezett a Szövetségi Képviselők Tanácsa

fotó: Angyalosi Beáta

Kelemen Hunor szövetségi elnök: az RMDSZ felkészülten és bátran indul a parlamenti választásokon

Zilahon ülésezett az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa szeptember 29-én, szombaton. Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai beszámolójában a parlamenti választásokra való felkészülésről beszélt elsősorban.

„Az önkormányzati választásokon jó eredményt értünk el, több polgármesterünk és több tanácsosunk van, mint az előző négy évben, a veszteségeinket is ismerjük, de az a legfontosabb tény, hogy hetvenezerrel több szavazatot kaptunk, mint 2008-ban. Bárki bármit mond is, ez a mi sikerünk, ez a magyar emberek sikere. Ám ahhoz, hogy ez a siker teljes legyen, szükség van az erős parlamenti jelenlétre, ez az önkormányzataink érdeke, ez a magyar emberek, a magyar családok, a magyar közösség érdeke. Nem lehet teljes a helyi választásokon elért siker, ha az önkormányzati képviselők mögött nem lesz egy erős parlamenti frakció” – értékelte Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Elmondta, az RMDSZ a választási előkészületeket elkezdte, a jelöltállítás lezárult, október 5-ig pedig a végső sorrend is meglesz, a Szövetség készen áll a kampány elkezdésére.

„Kétsége ne legyen senkinek, nagyon nehéz két hónap áll előttünk, amelyet a jól ismert kitartásunkkal, konokságunkkal és következetességünkkel kell végigvinnünk. Ez lesz a legnehezebb kampány, éppen ezért nagyon fontos, hogy az elkövetkező időszak rólunk szóljon. Nem az országban uralkodó állandó cirkuszról, nem a román pártokról, nem a magyar ellenlábasainkról. Ez a kampány a Szövetségünkről szól és azokról, akiket képviselünk: a romániai magyar emberekről. A közösség problémáival kell foglalkoznunk, ezekre megoldást kell találnunk” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Leszögezte, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek büszke lehet az elmúlt 23 évben megtett útra, a romániai magyar közösség ügyében végzett szolgálatra, és ezen a közös úton kell továbbhaladni.

„Azt is be kell bizonyítanunk, hogy változunk és változtatni vagyunk képesek. Ismerjük hibáinkat és készek vagyunk azokat kijavítani, ahogy ezt az önkormányzati választások után néhány helyen meg is tettük. Olyan politikai programmal állunk a választóink elé, amely pontos, a közösségi igényből fakadó választ ad a következő évek nagy kihívásaira. Határozott nemzeti érdekképviseletre vállalakozunk, és konkrét gazdasági programot írunk. A változás, megújulás jele az is, hogy több új képviselő és szenátorjelöltünk van, mint az elmúlt választások bármelyikén, de továbbra is számítunk a Szövetség tapasztalt politikusaira. Romániában most is mi vagyunk a garancia arra, hogy ne térhessenek vissza a rossz politikai reflexek, ne térhessenek vissza azok az idők, amikor a bizonytalanság uralkodott el a társadalmunkon. Ne térjenek vissza azok az idők, amikor nemzeti identitásunk, közösségi létünk állandó veszélyben volt” – jelentette ki Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök leszögezte, egy erős RMDSZ lehet csak a garancia arra, hogy nem viszik el koholt vádakkal a magyar közösség tagjait, hogy nem veszik el mondvacsinált érvekkel a közösség javait. Ezért köszönetet mondott a Szövetség minden területi szervezetének, hogy szeptember 1-én ott voltak Sepsiszentgyörgyön, az Igazság Napján. „Az RMDSZ biztosíthatja azt, hogy az országban a politika ne hátra, a múltba tartson, hanem tovább, előre haladjon” – értékelte Kelemen Hunor, majd hozzátette: „vannak persze, akik nem ezt gondolják. Nem sokan, de vannak. 23 év után először kell szembesülnünk azzal, hogy minden egyéni választókerületben jelölteket állít Tőkés László pártja és Szász Jenő pártja. Én még emlékszem arra, és gondolom, nem vagyok ezzel egyedül, hogy azt mondták a versenypárt vezetői: az önkormányzati választásokon helye van a versenynek, mert az nem jelent veszélyt a képviseletre. Ez az egyébként vitatható elmélet a gyakorlatban is érvényesült. Verseny volt és az eredményt mindenki ismeri. Ennek ellenére indulnak ősszel úgy, hogy tudják, nem jutnak be a parlamentbe, nincs esélyük. Nem is ez a cél. Az ő céljuk az, hogy ártsanak az RMDSZ-nek. Az ő céljuk igazából az, hogy ártsanak a magyar érdekképviseletnek. Az ő céljuk az, hogy minél gyengébb magyar érdekképviselet legyen a törvényhozásban. Ezért még maga Tőkés képviselő is versenybe száll, otthagyná a mi listánkon megszerzett európai képviselői mandátumát is, csakhogy ártani tudjon.”  

A szövetségi elnök leszögezte, félrevezetik a közvéleményt azok, akik az alternatív választási küszöb teljesítésének elégségéről beszélnek.„Aki az alternatív küszöbről beszél, azt legyőzte a kishitűség. Az kishitűségből csillagos tízesre vizsgázott. Az a merjünk kicsik lenni, merjünk jelentéktelenek lenni varázslat alatt él, és csak az erdélyi magyarok felének biztosít képviseletet. Akik az alternatív küszöbről mormolnak igét, azok gyalázatos módon elhallgatják azt, hogy ezzel csak a magyarság egy részét lehetne képviselni, hogy elvész a szavazatok közel fele” – vélekedett Kelemen Hunor, majd arra kérte az SZKT tagjait, hogy kampányban ne foglalkozzanak a versenypártokkal.

Leszögezte, „2012. december 9-én az az igazi tét, hogy erős és felkészült képviseletet küldjünk oda, ahol a minket érintő döntések is megszületnek. Mert 2013 a nagy döntések éve. Nem engedhetjük meg, nem engedheti meg a magyar közösség azt, hogy mellőzzenek, hogy kiszorítsanak. Romániában 2013-ban alkotmánymódosítás lesz. Egy új alkotmány megalkotásában az RMDSZ-nek határozott szava lesz: a nemzetállami kitételt változtatni kell, be kell vezetni a regionális nyelvet az alkotmányba, hiszen ez Székelyföldön de facto létezik, a parlament működését és a kormánnyal való viszonyát új alapokra kell helyezni. Az alkotmány módosítása után következhet a régiók átszervezése. Az RMDSZ-nek ott kell lennie a parlamentben, a magyar közösség érdekeit képviselnünk kell ebben a fontos kérdésben is. Ki kell állnunk saját igazunk és elképzelésünk mellett, mely szerint a történelmi régiókat kell megerősíteni, és ezeknek kell közigazgatási jogkört biztosítani. De meg kell akadályoznunk a politikai ámokfutókat is, akik a meglévő székelyföldi és partiumi megyék szétszabdalását tűzték ki célul. A tulajdonjog kérdését is rendezni kell 2013 elején, az RMDSZ továbbra is a természetbeni visszaszolgáltatást tartja méltányosnak és elfogadhatónak” – vázolta a szövetségi elnöki a parlamenti jelenlét fontosságát.

Kelemen Hunor összefoglalásképpen leszögezte: „a kampányban az a célunk, hogy bemutassuk mindenkinek: az RMDSZ 2012-ben, 23 évvel a politikai fordulat után készen áll arra, hogy határozott léptekkel folytassa közös útját a romániai magyarsággal. Mert mi – hibáinkkal és erényeinkkel, kormányon és ellenzékben – mindig itt voltunk, mindig itt leszünk, és a magyar emberek mindig számíthatnak ránk.”


Markó Béla: az erős RMDSZ-képviseletre nincs alternatíva

Erős, nagylétszámú, jól felkészült és egységes parlamenti képviseletre van szüksége az RMDSZ-nek és az erdélyi magyarságnak, hiszen az elkövetkező időszak döntő lesz az egész ország demokratikus berendezkedése, de az etnikai viszonyok, az etnikumok helyzete és a magyarság jogai szempontjából is – jelentette ki Markó Béla szenátor az SZKT-n.  Az RMDSZ volt elnöke arra hívta fel a figyelmet, Romániában nagy a viszarendeződés veszélye, az elmúlt években érezhető volt a demokratikus értékek visszabontása, és ez a közösség helyzetét is közvetlenül érinti. - Saját értékeink, a magyar nyelvű oktatás, a nyelvhasználat, az önkormányzataink cselekvési szabadsága került veszélybe, ezért valóban döntő fontosságúak ezek a választások, és valóban előzménytelenül fontos lesz, hogy van-e erős parlamenti képviselete a magyarságnak. Az erős RMDSZ képviseletre nincs alternatíva – szögezte le Markó Béla, aki arra is felhívta a figyelmet: fontos az összefogás, ennek azonban  az RMDSZ égisze, ernyője alatt kell megtörténnie. - Soha nagyobb kockázata nem volt annak, hogy különféle véleményt képviseljünk Bukarestben. Ezért másfajta összefogást, másfajta egységet nem tudok elképzelni, mint közös program és a közös ernyő alatt – mondta a politikus. Úgy értékelte, bár nagyon fontos, hogy milyen számban van jelen az RMDSZ a parlamentben, a legfontosabb az, hogy  olyan politikusok képviseljék a magyarságot, akik szembe tudnak nézni  az olyan kihívásokkal, mint például az alkotmánymódosítás, vagy a közigazgatás esetleges átszervezésének és az oktatási törvény módosításának kérdései.

Markó Béla beszédében élesen bírálta azokat, akik a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen zajló magyar oktatás terén, valamint az  egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásában tanúsított erőteljes és kitartó politikai erőfeszítések dacára éppen az RMDSZ-t vádolják múlasztással az említett ügyekben. A szenátor arra emlékeztetett,  a Szövetség igen keményen lépett fel a MOGYE kapcsán, és ennek köszönhetően egy olyan radikális kormányhatározatot sikerült elfogadtatni, hogy részben emiatt meg is bukott a kormány, ennek ellenére ma is vannak olyanok, akik az RMDSZ-t okolják a MOGYÉ-n zajló magyar oktatás ügyének rendezetlensége miatt. Hasonló jelenség Tőkés Lászlónak és Toró T. Tibornak a napokban közzétett  közleménye is. Mint mondta, annak ellenére, hogy az RMDSZ több éves erőteljes politikai küzdelme nyomán mára a visszaigényelt egyházi ingatlanok több mint kétharmadát visszaszolgáltatták, az említett közlemény aláírói azt állítják, a „nemzetközi nyomásra visszaszereztetett” egyházi ingatlanokat az RMDSZ „elherdálta”.  Nos, nekünk nem ezeknek az embereknek kell tetszeni: a magyaroknak tessék tetszeni, a MOGYE oktatóinak, diákjainak és leendő diákjainak, vagy azoknak, akik visszaszerezték és meg is akarják tartani ingatlanaikat, és nem azoknak, akik csúfot űznek belőlünk és csúfot űznek a közösségünkből: nekik úgysem fogunk tetszeni – szögezte le beszédében Markó Béla szenátor.


Borbély László: az RMDSZ hitelesen képviseli a magyar érdekeket!

“Az RMDSZ erős és ezt semmi sem bizonyítja jobban mint az, hogy bár ellenzékben van sikerült megoldania a marosvárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karának problémáját”- mondta Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke az SZKT-n.

A politikus elmondta, az RMDSZ erős, és hitelesen képviselte mindig és ezután is hitelesen képviseli majd a romániai magyar emberek érdekeit, ezt bizonyítja nem csak a 300.000 közalkalmazottat érintő aamnesztia-törvény, hanem a gyermeket vállaló családok támogatását szolgáló gyes-törvény és a tanügyi törvény is. „Az RMDSZ sok mindent tett és sok mindent tehet még a magyar emberek érdekeinek érvényesítése érdekében, és ezt csak úgy tudja megvalósítani, ha egy erős parlamenti képviselettel biztosítja azt, hogy beleszólhasson a magyarságot érintő kérdésekbe”-mondta a politikai alelnök.

Borbély László ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy gyakran találkozott az ellenzéki magyar pártok politikusaival különböző rendezvényeken, ahol minden alkalommal arra mutattak rá, hogy az RMDSZ feladata megoldani a felmerülő kérdéseket. „Az ellenzéki magyar szervezetek új pártok bejegyeztetéséről beszélnek, és nem veszik figyelembe azt, hogy ezzel veszélybe sodorják a magyar érdekeket”- mondta a politikai alelenök.

A felszólalások sorát Tánczos Barna volt államtitkár nyitotta, aki a Székelyföldi Frakció nevében tolmácsolta gondolatait. Beszédében az erdélyi magyarság egységének fontosságára hívta fel a figyelmet: „Nem csak Székelyföldről szól az erdélyi magyar egység és képviselet, a szórványban élő magyaroknak szükségük van a tömbben élők támogatására. Nagy veszély fenyegeti a szórvány megyéket, de azokat a régiókat is, ahol most többségben vagyunk. Székelyföldön nem az a tét, hogy megszerezzük a szenátori képviselői helyeinket, hanem az, hogy újból erős parlamenti képviselete legyen az egész magyarságnak.”

Szabó Ödön, a Szövetség Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke a június 10-i választásokon elért eredmények tükrében a versenypárt által okozott veszteségekre hívta fel a figyelmet. Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ nyitottan várta a parlamenti választásokra jelentkező jelölteket, ám senki nem jelentkezett a másik oldalról. Felszólalásában felkérte Tőkés Lászlót, hogy amennyiben jelöltként indulni szeretne az idei parlamenti választásokon, akkor azt abban a körzetben tegye, amelyben ő saját maga indul.

A Partium frakció nevében Biró Rozália hangsúlyozta az RMDSZ érdekképviseletének a fontosságát. „Van olyan érdekképviselet, amely a közéletet formálja. Úgy gondolom napjaink Európájában az a legfontosabb, hogy az értékeinket megbecsüljük, és ennek szellemében formáljuk közösségeinket” – mutatott rá az SZKT elnöki tisztségét is ellátó politikus. Felszólalásában kitért az Erdély 2020 gazdasági stratégia fontosságára, amely egy közép és hosszú távú  jövőképet nyújt azoknak, akik itthon, szülőföldjükön szeretnének boldogulni.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő a Szórvány frakció nevében üdvözölte az RMDSZ Főtitkársága által útjára indított szórványmenedzser programot, amely az Összetartozunk címszó alatt elinduló programsorozatot, és ezzel együtt az RMDSZ szórvány-stratégiáját egészíti ki. „A Főtitkárság és a Szövetség bebizonyítja, hogy megoldást talál a jelenlegi kihívásokra, de a közjogi megvalósítást csak egy tartalmas kisebbségi törvény elfogadása biztosíthatja” – hangsúlyozta Winkler.

A MIÉRT frakció nevében Szabó József az önkormányzati választások eredményeire reflektálva elmondta, hogy a szervezet több, mint négyszáz önkormányzati – tanácsosi, valamint polgármesteri – mandátumot nyert képviselője azt bizonyítja, hogy nem a magyar versenypártok, hanem az RMDSZ-el partnerségben tevékenykedő Magyar Ifjúsági Értekezlet számít a második magyar politikai erőnek az országban. „Az ifjúság az őszi választások során is komoly szerepet fog vállalni, beállunk a Szövetség jelöltjei mögé, akik közül sokan közülünk, a MIÉRT soraiból kerültek ki, és meggyőződésünk, hogy a profizmus, a szakmai felkészültség, amelyről eddig tanúságot tettek, az RMDSZ-en belül kifejtett munkájuk során is hatékony és eredményes lesz” – fejtette ki.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő az SZKT ülésén az autónomia-törvénytervezet leszavazása kapcsán elmondta: „Hét évet kellett várni egy nemre, meglehet, hogy hétszer hetet kell várni egy igenre”. A képviselő kitért a Magyarországot és Romániát ért nemzetközi kritikára is. „Amikor Magyarország kérdésében felszólalunk, védjük, vagy éppen bíráljuk őket, önös érdek is vezérel, mert ha gyenge az anyaország, az bennünket erdélyi magyarokat is gyengít. Sokat beszélünk mostanában arról, hogy jó-e magyarnak lenni Európában? Mi európai erdélyi magyarok vagyunk, nekünk Romániának és Magyarországnak is példát kell mutatnunk” – vélekedett az EP-képviselő.

Az SZKT harmadik napirendi pontja az őszi parlamenti választások kampányfőnökének kinevezése volt. A képviselők Kovács Péternek, az RMDSZ főtitkárának szavaztak bizalmat.

A Szövetségi Képviselők Tanácsának ülését követően újjáalakult az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa. A három regionális önkormányzati tanács (székelyföldi, partiumi, belső-erdélyi) elnökégi tagjaiból álló testület újabb OÖT elnöki mandátumot szavazott Borboly Csabának, a Hargita Megyei Tanács elnökének. A testület áttekintette és megvitatta az önkormányzatok prioritásait, valamint három munkacsoport megalakításáról döntött: a megyei tanácselnökök és alelnökök munkacsoportja, a városi és a municípiumi polgármesterek és alpolgármesterek munkacsoportja, a harmadik pedig a községi polgármesterek munkacsoportja. Az elkövetkező időszakban az új munkacsoportok az önkormányzatok mindennapi tevékenységét hivatottak szolgálni, illetve célszerű megoldásokat keresnek a felmerülő problémákra.

Szövetségi Képviselők Tanácsa, Zilah Szövetségi Képviselők Tanácsa, Zilah Szövetségi Képviselők Tanácsa, Zilah
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.