önkormányzati jelöltjeink

Az RMDSZ javaslatára nyilatkozatban emlékezett meg a parlament az 1989-es forradalomról

2019.12.16. | Szenátus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az RMDSZ javaslatára nyilatkozatban emlékezett meg a parlament az 1989-es forradalomról

A parlament elítéli a kommunista diktatúra erőszakos cselekedeteit, az emberiség ellen elkövetett bűneit. Kiáll a demokrácia, az emberi jogok védelme mellett, és a kommunista rezsim által jogtalanul elkobzott javak késedelem nélküli visszaszolgáltatását sürgeti. Fenntartja a kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés és a jogállamiság megerősítésének szükségét” – áll abban a nyilatkozatban, amelyet az RMDSZ javaslatára fogadott el december 16-án a román parlament.

A forradalom óta először december 16-án és nem 22-én emlékezett meg a bukaresti parlament az 1989-es rendszerváltást előidéző szabadságharcra. Szintén a Szövetség javaslatára a szenátus és a képviselőház együttes ülésén zárónyilatkozatot fogadtak el a honatyák.

A nyilatkozat értelmében – amelyet Biró Rozália, az RMDSZ képviselője mutatott be a parlament plénumának – a törvényhozó testület elutasítja a rasszizmust, az antiszemitizmust és a kisebbségellenességet, elítéli a populizmust, a nacionalista retorikát, és mély tiszteletét fejezi ki a kommunista diktatúra áldozatai és a forradalom hősei iránt.

Nyilatkozatában a parlament támogatja mindazok felfedését, akik hozzájárultak a diktatúra működéséhez, és aláhúzza annak fontosságát, hogy az igazságszolgáltatás haladéktalanul találja meg a több mint ezer ember halálát okozó bűnösöket.

A nyilatkozat elfogadását megelőző beszédében Novák Csaba Zoltán, a Szövetség szenátora elmondta: „ezen a napon, 89-ben, a Tőkés László lelkészi hivatalában kigyulladt a szikra. Néhány nappal később fellángolt a forradalom.89-ben magyarok és románok együtt harcoltak a diktatúra ellen, együtt álltak sorfalat a golyókkal szemben Temesváron, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Brassóban. A két nemzeti közösség együtt teremtette meg a demokrácia alapjait.

A szabadság és az Európa fele vezető úton közösen indultunk el 1989 decemberén, és a magyar kisebbség továbbra is partnere lesz a többségnek minden olyan erőfeszítésében, amely a demokráciát és a békés együttélést erősíti” – jelentette ki ünnepi beszédében a Maros megyei szenátor.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.