Borbély László: a fenntartható fejlődést támogatók listáját a romániai üzleti szférával egészítjük ki

2018.07.24. | gazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

• Megosztom:

Hasznos megbeszélést tartottak a Fenntarható Fejlődési Főosztály és a romániai üzleti szféra  képviselői az Agenda 2030 keretprogram célkitűzéseinek gyakorlatba ültetéséről július 23-án, Bukarestben.

Borbély László államtanácsos, a Kormányhivatal alárendeltségében működő Fenntartható Fejlődési Főosztály koordinátora szerint lényeges, hogy az üzleti szféra a fenntartható fejlődési programokba fektessen be. Így kialakul egy „nyerő-nyerő"-helyzet a társadalom, a hatóságok és a magánszféra számára egyaránt, mondta az államtanácsos.

Borbély László beszámolt az Országos Fenntartható Fejlődési Stratégia felújításáról. Ilyen vonatkozásban a mai találkozón az üzleti szféra számára fontos témák kerültek terítékre, mint például: a természeti erőforrások kitermelésének racionalizálása, az üzleti-modellek fenntarthatósága hosszú távon, a cégek közösségi beruházásai, a Vállalati Társadalmi Felelősségvállalás (CSR) modellje alapján.

Meg kell értenünk, hogy az üzleti szféra, végső soron, a gazdaság tartópillére. E valóság felelősségvállalást feltételez. Ha igazán azt akarjuk, hogy egyensúly-helyzetbe jussunk, ahol jövedelmet könyvelnek el a vállalatok, de maga a társadalom is, akkor időt és erőforrást kell befektetünk fenntartható fejlődésünkért. Üzenetem az – és reményemnek adok hangot, hogy e találkozó részvevői megjegyezték –, hogy a fenntartható fejlődést támogatók listáját sikerült kiegészíteni a romániai üzleti szférával" – hangsúlyozta Borbély László

A tanácskozáson részt vett Ştefan-Radu Oprea kereskedelmi és az üzleti szféráért felelős miniszter is, aki kitért a mentalitásváltás fontosságára valamennyi szinten, míg a szektoriális stratégiákról úgy nyilatkozott, hogy ezeket be kell építeni az Országos Fenntartható Fejlődési Stratégiába. „Fontos, hogy az üzleti szféra célkitűzései megtalálhatók legyenek az Országos Stratégiában. Egyensúlyt kell tartanunk az eljárásokban úgy, hogy cáfolhatatlan fejlődést biztosítsunk a jövőben anélkül, hogy megcsorbuljon a versenyképesség fűzte hozzá Oprea.
A román kormány által szervezett konferencián a romániai üzleti szféra reprezentatív szervezeteinek 64 képviselője vett részt.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.