önkormányzati jelöltjeink

Cél bevonni a Brassó megyei magyarságot is

2013.07.08. | Székelyföld , Kovászna , Brassó , Szórvány
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Cél bevonni a Brassó megyei magyarságot is

Az Összetartozunk Székelyföld-Szórvány Partnerségi Program felelősei a négynapos szórványkörút után Brassóba is ellátogattak, ahol a megyei RMDSZ elöljáróival, helyi kultúrszervezőkkel találkoztak az RMDSZ Brassó megyei szervezetének székházában. A brassói találkozást megelőzően - a szórványkörút végső állomásaként -, a program felelősei már beszélgettek Szegedi László református esperessel a Kőhalom környéki magyarság fennmaradási küzdelmeiről, együttműködési lehetőségekről.

„A brassói találkozó célkitűzése a valós helyzet szélesebb körű feltérképezése, a kapcsolatemberek megtalálása, közös tervek kidolgozása” – kezdte üdvözlő beszédét Demeter László, megyei tanácsos, a szórványprogram vezetője. A rövid ismerkedés után a helyiek beszámoltak hagyományos rendezvényeikről, aktívan működő műkedvelő csoportjaikról, illetve vázolták azokat az igényeket, amelyek hiányosságként szerepelnek a Brassó megyei magyarság kultúréletében. Így szó esett színházelőadásokról, brassói tánccsoportok bemutatkozásáról a székelyföldi és a szórványbeli magyar közösségek előtt, közös diáktáborozásokról, egyházak, műemlékek karbantartásának szükségességéről.

“A brassói élettapasztalatomból kiindulva fontosnak tartom, hogy ez a partnerség létrejöjjön, kötelességemnek tekintem ezt a programot itt is beindítani. Rendkívül pozitív dolog, hogy ilyen keretek közt lehetőségünk lesz a Brassó megyei magyar kulturális élet felkarolására” – fejezte ki Markó Attila parlamenti képviselő, a program megbízott koordinátora.

Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására az első közös rendezvényen kerül sor  július 21-én, a brassói unitárius templomban, ahol Székely Mózes erdélyi fejedelemre emlékeznek, halálának 410 éves évfordulója alkalmából.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.