önkormányzati jelöltjeink

Együtt ünnepelni, egymás sikereiről, gondjairól tudomást venni

2013.07.03. | Székelyföld , Kovászna , Szórvány
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Együtt ünnepelni, egymás sikereiről, gondjairól tudomást venni

Négy napos szórványkörúton vettek részt az Összetartozunk Székelyföld-Szórvány Partnerségi Program felelősei a napokban. A Háromszékhez közelebbi Kőhalomtól a távoli Vajdahunyadig számos települést érintő látogatás során a helyiekkel elbeszélgettek a mindennapi feladatokról, a szórványsors nehézségeiről és közösen keresték a lehetőségeket ezek megoldására, enyhítésére, a magyarságtudat erősítésére.

Elsőként négy nagyváros, Nagyszeben, Déva, Vajdahunyad és Gyulafehérvár szerepelt a programban, ahol a helyi kultúrszervezőkkel az első félévi közös programokat értékelték ki és a következő félévi tevékenységeket, rendezvényeket rögzítették. Gudor Botond református esperessel az őszi Bethlen Gábor programjáról, háromszéki előadók fellépésének szervezési feladatairól is beszéltek. Szombaton az Abrudbányai Magyar Közösség Napján az ünnepi istentiszteleten Demeter László megyei tanácsos üdvözlő szavaiban kiemelte, hogy a helyiek egymás iránti kölcsönös tisztelete, történelmi fájdalmakat eltűrő toleranciája a székelyföldiek számára is példaértékű. Ugyanakkor tolmácsolta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa elnökének üdvözletét is kiemelve, hogy míg Abrudbányán gond nélkül megtűrik Kovászna megye zászlaját, addig Háromszéken újra küzdenünk kell értékeinkért, jelképeinkért, hagyományainkért. De az elnök ígéri, hogy harcolni fogunk és ebben a szórványban élők kitartása is megerősít bennünket. A rendezvényen felléptek a kovásznai kisiskolások is, népdalokat énekeltek és néptáncokat mutattak be a helyiek nagy örömére.

A munkacsoport Abrudbányáról a csombordi Rózsafesztiválra látogatott, ahol a Fehér megyei rózsatermesztők fantasztikus virágkompozíciókat állítottak ki, kivívva az arra látogatók csodálatát. Így könnyebben megeredt a szó, örömökről és gondokról, mindennapi életküzdelmekről beszélgettek a jelenlevők. Még aznap este a türi Magyar Ház új tetőszerkezetét és cserepeit is megnézték a háromszékiek, illetve a további munkálatokról, tervekről számolt be Kémenes Lóránt plébános. Október elején 700 éves település-ünnepséget tartanak, ennek programjában több háromszéki előadó is szerepel majd, az egyeztetéseket a jövő héten kezdik a Szórványprogram munkatársai.


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.