önkormányzati jelöltjeink

Együtt ünnepeltek a Hargita megyeiek a besztercei magyarokkal - Besztercei Magyar Majális néptánccal és Role-koncerttel fűszerezve

2013.05.29. | Székelyföld , Hargita , Szórvány , Beszterce
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Együtt ünnepeltek a Hargita megyeiek a besztercei magyarokkal - Besztercei Magyar Majális néptánccal és Role-koncerttel fűszerezve

Május 25–26-án immár tizenharmadik alkalommal szervezték meg a Besztercei Magyar Majálist a Schullerwald erdő szélén. Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk szórványprogramjának támogatásával a csíkszeredai Zugtánc néptánccsoport fellépése, valamint a Role zenekar koncertje színesítette a besztercei magyarság idei ünnepét.

A helyi hagyományőrzők szombaton, május 25-én, Beszterce főterén várták az érdeklődőket, a kézművesvásár mellett több mint tíz hagyományőrző néptánccsoport lépett fel. A kétnapos rendezvény vasárnap reggel A legjobb gulyás című főzőversennyel folytatódott. A huszonnyolc csapat közül a Hargita megyeiek magyaros babgulyását második díjjal jutalmazták.  A délutáni órákban a csíkszeredai Zugtánc néptánccsoport sóvidéki táncokkal lépett színpadra, a talpalávalót hargitai zenészek húzták. Az esti órákban, ugyancsak a szórványprogram jóvoltából, a csíkszeredai Role zenekar muzsikált a besztercei közönségnek.

A 2009-ben indított Összetartozunk közösségépítő program évről évre egyre bővül, és mindkét fél számára gyümölcsöző. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az évenkénti jelenlét a vicei Hagyaték Fesztiválon, a Magyardécsei Cseresznyemajálison, a cserhalmi megemlékezésen. Legutóbb az almásmálomi közösség időseit ünnepeltük együtt. De gyümölcsözőek a testvériskolai, önkormányzati, egyházi és civil kapcsolatok is. Mint Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóságának vezetője elmondta, a közeljövőben a kapcsolatot bővíteni szeretnék a besztercei helyi termelők szintjére is, hisz mindkét régiónak megvannak a sajátos termékei, ezáltal segítheti és erősítheti egymást a két megye.

A Besztercei Magyar Majális remek lehetőség volt arra, hogy a Hargita megyeiek találkozzanak ottani partnereikkel, és együtt tervezzék a további rendezvényeket. A beszterceiek két programjavaslatot is megfogalmaztak, számítanak Hargita megyére a besztercei magyar ház ünnepén, valamint idén is szívesen látják vendégül a székelyföldieket a Magyardécsei Cseresznyefesztiválon, melyre tavaly fotókiállítással és néptáncfellépéssel érkezett a Hargita megyei küldöttség.
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.