önkormányzati jelöltjeink

Együttműködés a magyar jövőért - A családbarát önkormányzatokat díjazza az RMDSZ

2012.05.14. | Önkormányzatok , család
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Együttműködés a magyar jövőért - A családbarát önkormányzatokat díjazza az RMDSZ

Húsz önkormányzat nyerte el idén a Családbarát közösségek címet, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ítél meg azoknak az önkormányzatoknak, amelyek erőfeszítéseket tettek egy családbarát közösség kialakítására – jelentette be ma Kolozsváron Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettese, a program egyik kezdeményezője.

Az idén díjazott önkormányzatok a következők: Gyergyóremete, Székelyudvarhely, Hargita Megye Tanácsa (Hargita megye), Sepsiszentgyörgy, Vargyas (Kovászna megye), Szászrégen, Nyárádszereda, Marossárpatak (Maros megye), Kraszna, Szilágycseh, Sarmaság, Szilágyperecsen (Szilágy megye), Tordaszentlászló (Kolozs megye), Szatmárnémeti, Kolcs (Szatmár megye), Alsólugas, Nagyszalonta, Biharfélegyháza (Bihar megye), Kisiratos (Arad) és Zsombolya (Temes megye).

A Szövetség politikusa emlékeztetett arra, hogy a 2011. évi romániai népszámlálás eredményei által mutatott népességfogyási tendenciák előtérbe helyezték egy hatékony családtámogatási rendszer kialakításának szükségességét. Ennek értelmében az RMDSZ 2011 decemberében útjára indította az Együttműködés a magyar jövőért családpolitikai kezdeményezést.

Idén első alkalommal május 15-én, a család nemzetközi napja alkalmából díjazzuk a nyertes önkormányzatokat, akik jó példát mutattak a gyermekes családok életfeltételeinek javítását szolgáló intézkedéseikkel, a gyermekeket és fiatalokat támogató programjaikkal. Ennek megfelelően a településfejlesztésben érvényesítik a „Családbarát közösségek” program kritériumrendszerét, valamint a 2012-es helyi költségvetésbe belefoglalják a családtámogató és gyermekvállalást ösztönző programok finanszírozását, ezek kivitelezésében együttműködnek a civil, ifjúsági és egyházi szervezetekkel” – mutatott rá Horváth, aki arról tájékoztatott, hogy a díjazott önkormányzatok egy “Családbarát Önkormányzat 2012” plakettet vehetnek át az elkövetkező hetek folyamán. A főtitkárhelyettes hozzátette, hogy a díjazottak közül kiemelkedő eredményeket ért el az idén Gyergyóremete község, ugyanis közel 2 millió lejt fordított az elmúlt évben magas színvonalú családtámogató programokra. Gyergyóremete községben mára már hagyománya van a családbarát programoknak, ugyanígy a civil, egyházi szervezetekkel való együttműködésnek. „Az önkormányzat olyan szolgáltatásokat, programokat finanszíroz, amelyek a közösség igényeire, szükségleteire válaszolnak. Ilyenek például a családsegítő program, a házi beteggondozás, falugondnoki szolgálat, fogyatékkal élő gyermekek számára foglalkoztató programok, rászorulók számára napi étkeztetés biztosítása és az afterschool program” – indokolta a döntést Tonk Gabriella, a program koordinátora kiemelve, hogy az önkormányzat figyelmet fordít az egészségügyi ellátás és az oktatás minőségére is, valamint a nagycsaládosoknak is különböző kedvezményeket biztosít.

Eredményei elismeréseképpen az RMDSZ Családpolitikai munkacsoportja különdíjban részesíti a községet. A díj egy brüsszeli kirándulás 15 gyergyóremetei diák számára, amelyet Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, a munkacsoportja tagja ajánlott fel” – tudtuk meg Tonk Gabriellától. Elmondta, az RMDSZ honlapján megtalálhatók azok az eredmények, amelyekkel a nyertes önkormányzatok kivívták az elismerést.

 

Családbarát önkormányzatok:

 

Gyergyóremete községben mára már hagyománya van a családbarát programoknak, ugyanígy a civil, egyházi szervezetekkel való együttműködésnek. Az önkormányzat olyan szolgáltatásokat, programokat finanszíroz, amelyek a közösség igényeire, szükségleteire válaszolnak. Ilyenek például a családsegítő program, házi beteggondozás, falugondnoki szolgálat, fogyatékkal élő gyermekek számára foglalkoztató programok, rászorulók számára napi étkeztetés biztosítása, az afterschool program. Az önkormányzat figyelmet fordít az egészségügyi ellátás és az oktatás minőségére is, valamint a nagycsaládosoknak is különböző kedvezményeket biztosít.

A székelyudvarhelyi önkormányzat családbarát intézkedései közé tartoznak a Családsegítő Központ támogatása, amely szociális, lelki, egészségügyi, jogi problémákkal küszködő családok, személyek számára nyújt segítséget. „A Korai Nevelés Program célja a 0-3 éves gyerekeket nevelő hátrányos helyzetű családok, koraszülött gyerekeket nevelő családok, valamint más, a gyerekek korai nevelését és fejlődését fontosnak tartó családok támogatása. Az önkormányzat szociális jellegű programok finanszírozása céljából pályázatot hirdetett meg a civil szervezetek részére” – ismertette a program koordinátora.

A Hargita Megyei Tanács hagyományosan jelentős mértékben támogatja a családbarát programokat megyeszerte. „Ezek közül csak néhányat említünk: a Gyermekmosoly program keretében 32 óvodának, napközinek a falait egy-egy reklámgrafikus illusztrációja, a mesefigurák, mesehősök, mesejelenetek varázsolják derűssé, meghitté. Támogatja továbbá a Baba- mama programok lebonyolítását, amelyek célja a családdal, a születéssel és a gyermekneveléssel kapcsolatos problémák megvitatása szakemberek segítségével. A program keretén belül kerül megszervezésre a Babahordozó hét, a Születés Hete, Aranyóra szülésfelkészítő, Dúlaképzés, Gyereknap és az Édesanyák Hete. A Játszótér építő program keretén belül korszerű, biztonságos, környezetbarát játszóterek felépítését tűzi ki célul közösen a helyi önkormányzatokkal” – mondta a Szövetség Főtitkárságának szociális kérdésekért felelős tanácsosa. Beszámolójából kiderült az is, hogy a Hargita megyei Tanács támogatja a falugondnoki programokat a megyében, melynek célja a falugondnoksági szolgáltatások biztosítása Hargita megye elszigetelt településein élő rászorult személyeknek, együttműködve a megye polgármesteri hivatalaival és civil szervezeteivel. További programok: otthoni egészségügyi és szociális gondozás, Barangoljunk Székelyföldön- kulturális és történelmi kirándulások alprogram, Barangoljunk Székelyföldön- Ismerjük meg hegyeinket! programok támogatása.

A Szilágy megyei Kraszna önkormányzata idén szervezte meg először a Krasznai Családi Majálist, ezt a Krasznai Sportnapok és a Krasznai Gyereknapi rendezvények fogják követni. A programokkal az önkormányzat a családokat szeretné megszólítani, gyermekeket, fiatalokat, szülőket és nagyszülőket egyaránt.

Szilágyperecsen község 2011-től kezdődően afterschool központ létrehozását, bölcsőde építését, az oktatási – nevelési rendszer fejlesztését tűzte ki célul. A sport és kulturális tevékenységek támogatása mellett kerékpár utak építésébe is kezdett az önkormányzat.

Szilágycseh városa a fogyatékkal élő helybéli fiatalok helyzetének javítása érdekében egy foglalkoztató csoportot indított. Az önkormányzat által szervezett kulturális rendezvények valamint a park és játszótér építése az aktív kikapcsolódást szolgálják.

A Bihar megyei Alsólugas község a családtámogató program keretén belül Falugondnoki szolgálat működtetését támogatja egyházi szerveztettel partnerségben.

Biharfélegyháza önkormányzata támogatja a Teleház Gyermekprogramját a nehéz családi körülmények között élő gyerekek segítése, védelme érdekében. A gyermekek számára szervezett iskolán kívüli tevékenységek közé tartozik a Gólyatábor, amelyet évente megszerveznek, a Görböc néptánccsoport működtetése. Az önkormányzat támogatja a rászorulók étkeztetését ellátó egyházi konyhát, valamint a tiszta, egészséges környezet fenntartása érdekében támogatja a Tiszta utca környezetvédelmi programot.

Nagyszalonta önkormányzata számos családbarát programot működtet, amelyek közül megemlítjük a fogyatékkal élő helyi fiatalok oktatása, nevelése, képességeinek fejlesztése, a Szent Antal Gyermekotthon működtetése, nagyszalontai Szociális Betegellátó Egyesület támogatása, nagyszalontai Szociális Konyha. Az önkormányzat nemrég adott át egy biztonságosan felszerelt, modern új játszóteret, és támogatja egy sporttábor és a nagyszalontai kézműves kör megszervezését is.
 
Szászrégen önkormányzata a szabadidős tevékenységek számára igyekezett minél tágabb lehetőséget teremteni. Idei programjaikkal a parkok, játszóterek, kerékpárutak, szabadidőközpontok kialakítását, illetve felújítását célozták. Ezek a befektetések lehetőséget teremtenek a biztonságos, aktív, egészséges környezetben történő szabadidő eltöltésére a gyermekek, fiatalok és az egész család számára.

Nyárádszereda önkormányzata támogatja a házi betegápolási programot, amely magába foglalja az egészségügyi alap- és szakápolást, háztartási segítségnyújtást, szociális informálás és tanácsadást az ellátottak saját otthonában, ápolási segédeszközök, járássegítők kölcsönzését. Az önkormányzat fenntart a Szent Ferenc Alapítvánnyal partnerségben egy napközi foglalkoztatóközpontot, támogatja az óvodás gyermekek napközi otthonban való étkeztetését. A park, játszótér létrehozása, kulturális rendezvények szervezése által lehetőséget teremt a családok számára az aktív kikapcsolódásra.

Marossárpatak községben az önkormányzat támogatásával számos családbarát program működik. Ezek közé sorolható az óvodai napközis csoport indítása, az iskolán kívüli tevékenységek bő választéka, iskolai újság működtetése, az iskola technikai felszereltségének javítása, gazdag szabadidős és környezetvédelmi programok. Az önkormányzat játszóteret is létesített, programjainak megvalósításában együttműködik a civil szervezetekkel, egyházakkal.

A Temes megyei Zsombolya önkormányzata ugyancsak figyelmet fordít az aktív szabadidős tevékenységek támogatására játszótér építésével, diákok számára külföldi kirándulások szervezésével és támogatásával, sport és művészeti tevékenységek támogatásával. Ugyanakkor családbarát megvalósításai közé tartozik a fogyatékkal élő gyermekek nappali központjának felújítása és kibővítése.

Sepsiszentgyörgy költségvetésében 200.000 lej van elkülönítve családtámogatási programokra, amelyre civil szervezetek pályázhatnak. Az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet az óvodák, iskolák karbantartására, felszereltségének fejlesztésére, sportpályák, játszóterek építésére. Ezenkívül az önkormányzat egy 60 férőhelyes, a legkorszerűbb felszereltséggel ellátott bölcsőde építésébe kezdett. A közlekedés biztonságossá tétele érdekében az önkormányzat a járda felújítási munkálatoknál figyelembe vette a babakocsival közlekedő szülők igényeit is és akadálymentesítette azokat.

Az Arad megyei Kisiratos község család- és gyermektámogatási programjai a következők: telkek bérmentes használatba adása helybéli fiataloknak családi ház építése céljából, gyermek néptánccsoport támogatása, kirándulások, nemzetközi táborok, sportrendezvények színművészeti tábor szervezése és anyagi támogatása, valamint gyermek citerazenekar fenntartása, anyaországi oktatókkal. Az önkormányzat napközi programot hozott létre saját költségén az óvodába, a munkába járó szülők támogatása céljából.Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.