önkormányzati jelöltjeink

Gyermek- és ifjúságközpontú szociális közpolitikára van szükség

2016.06.01. | Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Gyermek- és ifjúságközpontú szociális közpolitikára van szükség

Párbeszédre kell felépíteni az új európai szociális modellt, és jó lenne, ha a gyermekek és a fiatalok kerülnének a szociális közpolitikák középpontjába – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő kedden Luxembourgban. A 21. század szociális Európájacímmel megszervezett kerekasztal része volt az Európai Néppárt megalakulásának negyvenedik évfordulója alkalmából szervezett eseménysorozatnak. A találkozót Joseph Daul, az EPP elnöke nyitotta meg, jelen volt Marianne Thyssen, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős tagja is.

„Itt az ideje, hogy újragondoljuk az európai szociális modellt és erre azért is sor kell keríteni, mert közben annak is elérkezett az ideje, hogy átgondoljuk az Európai Néppárt vízióját az Európai Unió jövőjéről. Nagyon fontos, hogy ez az új jövőkép figyelembe vegye mind a 28 tagállamot, kelettől nyugatig, északtól délig. Európa ma széthúzó. Míg pár évvel ezelőtt, a görög válság idején a széthúzás főleg az észak és dél között volt érezhető, ma, elsősorban a migrációs válság miatt, kelet és nyugat között mélyültek a nézetkülönbségek. Az új európai szociális modellt párbeszédre kell építeni, ám a társadalmi párbeszéd a különböző tagállamokban más és más gyakorlatot jelent, hiszen különbözőek a társadalmi struktúrák és nem egyforma a környezet sem. Éppen a szociális kérdések területén tud erőteljesen kivirágozni a populizmus. Ezt nem engedhetjük meg! Az EPP-nek az egységes Európa mellett kell kiállnia, egy olyan Európa mellett, amely minden európai polgáré. Európai jövőképünk nem egy szűk kör, nem 12 vagy 15 tagállam vízióját kell hogy tartalmazza, hanem a 28 tagállamból álló unióét” – hangsúlyozta Winkler Gyula felszólalásában. Az RMDSZ EP-képviselője rávilágított, az új európai szociális modell közpolitikáinak a gyermekeket és a fiatalokat kell a középpontba helyeznie. Szerinte a jelenlegi európai politikai osztály felelőssége, hogy a fiatal generációnak milyen jövője lesz Európában.      

 

Hozzászólásában Winkler Gyula arra is kitért, hogy több tízezer gyermek és fiatal van a különböző gyermekvédelmi rendszerek nyilvántartásában, arra kérve az Európai Bizottságot, hogy biztosítsa a jó gyakorlatok népszerűsítését és átvételét, bár tagállami feladatkört jelent ez a terület, a bizottságnak mégis nagyobb szerepet kell felvállalnia ebben a kérdésben. „Nem lesz könnyű megalkotni az új európai szociális modellt, hiszen nagyon eltérő helyzeteket és érdekeket kell egységes útra terelni, de abban biztos vagyok, hogy a hangsúlyt a fiatalokra kell fektetni. Felelősek vagyunk a következő nemzedékekért, a társadalmi kirekesztés enyhítéséért, a fiatalok körében tapasztalható egyre nagyobb egyenlőtlenségek csökkentéséért kell dolgoznunk. Egészen extrém helyzeteket is figyelembe kell venni,  oda kell figyelni a perifériára szorult társadalmi csoportokra, az árvákra, a gyermekvédelmi rendszerekben levőkre. Romániában több tízezer gyermek felügyeletét látja el a gyermekvédelmi rendszer, amely nehézkesen működik, többek között a bürokrácia, a merev törvénykezés és a korrupció miatt. Természetesen a gyermekvédelmi rendszert minden tagállam saját maga működteti, az Európai Bizottságnak viszont a jó gyakorlatokat össze kellene gyűjtenie és elérhetővé tenni, hiszen az európai értékrend szerint a gyermek érdeke mindenek felett van” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Május 30-31-én az Európai Néppárt Luxembourgban ünnepelte megalakulásának negyvenedik évfordulóját. Ennek tiszteletére számos témában szerveztek eseményeket, az RMDSZ-t Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke és Winkler Gyula képviselte. Az RMDSZ 23 éve tagja az Európai Néppártnak, a Szövetség több mint két évtizedes tevékenysége, kiállása a keresztény-demokrata értékrend mellett és pro-Európa álláspontja elismert európai néppárti körökben. A Politikai Közgyűlés végén úgy Jospeh Daul, az EPP elnöke, mint Antonio López-Istúriz White, az EPP főtitkára támogatásáról biztosította romániai tagjait a június 5-ei helyhatósági választáson. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.