önkormányzati jelöltjeink

Horváth Anna: számunkra az egység létkérdés − a Magyar Református Egység napját ünnepelték Kolozsváron

2016.05.23. | Kolozsvár , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Horváth Anna: számunkra az egység létkérdés − a Magyar Református Egység napját ünnepelték Kolozsváron

Szentháromság vasárnapján, május 22-én ünnepelték Kolozsváron a Magyar Református Egység Napját. A Farkas utcai templomban tartott ünnepségen üdvözlőbeszédet mondott Horváth Anna, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje is, aki az egybegyűlteknek azt hangsúlyozta, „bár nem vagyunk egyformák, mégis összetartozunk.” 

Mint mondta, a magyar egység pillérei: felülemelkedni mindenen, ami elválaszt bennünket és abban egymásra találni, ami egy nemzetté alakít mindannyiunkat – hitünk, szülőföldünk, anyanyelvünkhöz és anyanyelvi kultúránkhoz való ragaszkodásunk. „Számunkra − erdélyi, kolozsvári magyarok számára az egységre való törekvés nem alternatíva vagy opció kérdése. Számunkra − kisebbségi létünk okán - egyszerűen létkérdés. Ez annál is inkább igaz, hogy mi itt, az új évezred beköszöntével, egy olyan társadalom részévé váltunk, ahol megingott a bizalom és fellazultak az emberi kapcsolatok, ahol lassan mindenki mindenkivel meghasonul és egymás ellenségévé - áldozatává vagy hóhérává - válik” – mondta Horváth Anna. Mint kifejtette, olyan társadalomban élünk, ahol az igazságügyi miniszter luxusként emlegeti és lábbal tiporja az emberi jogokat, és ahol egyenként könnyen manipulálhatóak, gyengék, sebezhetőek vagyunk, éppen ezért van most a legnagyobb szükség az egységre.

„Mi tudjuk, hogy ami a fiatalabbaknak talán magától értetődő, néha visszafordíthatatlannak tűnik, ahhoz nemegyszer meredek, rögös út vezetett el. És tudjuk azt is, hogy a mi felelősségünk nem ér véget azzal, hogy − egyesek úttörőként, mások úttaposóként −kijártuk, kiszélesítettük ezt az utat. A mi felelősségünk az is, hogy megtanítsuk, átörökítsük az utánunk következőkre a demokrácia alapelveire épülő társadalmi berendezkedés megőrzésének feladatát. Megőrizni és továbbvinni, vagyis mindig meghozni érte, amikor szükséges, a maguk öntudatos, elkötelezett áldozatát” – mondta Kolozsvár alpolgármestere.

A Magyar Református Egység Napján arra emlékeznek, hogy a 2009-ben elfogadott egyházi alkotmány helyreállította a trianoni döntést követő határátrendeződés által szétszakított Magyar Református Egyháznak a szervezeti egységét. A tegnapi ünnepség egyben kezdete a reformáció 500-ik évfordulóját ünneplő emlékévnek, amely 2017. október 31-én ér véget.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.