önkormányzati jelöltjeink

Kelemen Hunor: a decentralizációt folytatnunk kell!

2014.04.11. | Önkormányzatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor: a decentralizációt folytatnunk kell!

Fotó: Banga Előd - Ernő

A decentralizáció folytatásának szükségességéről beszélt politikai tájékoztatójában Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes ma délelőtt Kolozsvárott, az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának (ÖOT) és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) találkozóján.  

„Az RMDSZ számára az önkormányzatok jelentik az egyik legfontosabb támpontot. Így volt ez, amikor ellenzékben voltunk, és így van ez most is, amikor kormányon vagyunk. 2012-ben éles harc volt az önkormányzati választásokon, az erdélyi magyar emberek pedig továbbra is az RMDSZ képviselőit bízták meg a munka folytatásával, hiszen a szavazatok 86 százalékát kapta a Szövetség. Az önkormányzataink az évek során megerősödtek, parlamenti és kormányzati segítséggel, ezért a közösségépítési munkát tisztességgel tudják végezni, amely nélkül a jövőt elképzelni nem lehet” – ismertette bevezetőjében az RMDSZ elnöke.

 

A decentralizációs folyamat folytatását sürgette a továbbiakban Kelemen Hunor, aki elmondta, a Szövetség ellenzékben volt, amikor megszületett a decentralizációs törvénytervezet, amely az állandó konzultációnak köszönhetően az RMDSZ számos javaslatát tartalmazta, ám az Alkotmánybíróság törvényellenesnek nyilvánította azt.
„A kormányban azt tervezzük, hogy folytatjuk a decentralizációs folyamatot, hiszen most már ismerjük az alkotmánybíróság indoklását, tudjuk, hogy mely részeit kifogásolják a törvénytervezetnek, ezért ismét megpróbáljuk összeállítani az erre vonatkozó stratégiát. Továbbra is nagyon fontosnak tartom, hogy az önkormányzatok nagyobb hatáskörrel, és hozzárendelt költségvetési forrásokkal rendelkezzenek” – hangsúlyozta a kormányfő-helyettes.

 

Az RMDSZ elnöke kifejtette, a Szövetség számára 2014-ben az európai parlamenti választások bírnak a legnagyobb fontossággal. Ilyen szempontból a magyar-magyar önkormányzati kapcsolatok fontosságát emelte ki.
„Az elmúlt 25 évben az erdélyi és magyarországi önkormányzatok között nagyon erős testvér-települési kapcsolatok alakultak ki, amelyeknek számos pozitív oldala van. Az identitáserősítés, a közös ünneplés mellett gazdasági fejlődéssel is járnak ezek a kapcsolatok, amelyek az április 6. magyarországi választások előtt látványosan felpezsdültek. Mi azt szeretnénk, ha ez így folytatódna május 25-ig, hiszen a szavazásra való buzdításban a testvértelepülések vezetői a segítségünkre lehetnek. Nekünk 2014-ben a közöny és a kishitűség a legnagyobb ellenségünk” – mondta Kelemen Hunor.

 

Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének találkozóján a magyarországi és a határon túli magyar önkormányzatok közötti kapcsolatokról, a magyar–magyar együttműködés erősítéséről, és az önkormányzati érdekképviselet magyarországi és erdélyi helyzetéről tanácskoztak a résztvevők, akiket Ilyés Gyula önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettes, és Borboly Csaba, az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke köszöntött.

 

A helyi önkormányzatok egyik kiemelt prioritásaként a szakoktatás erősítésének fontosságát hangsúlyozta a találkozón Borboly Csaba, aki szerint ez a témakör lehetne a Magyar Önkormányzatok Szövetségével való együttműködés egyik alappillére.

 

A találkozón Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke kifejtette: a Szövetség számára fontos, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége 25 éve szolidáris az erdélyi magyar önkormányzatokkal.
„Úgy gondolom, az elmúlt 25 évben mérvadó volt az RMDSZ azon magatartása, hogy nem pártosodott, megmaradt érdekképviseleti szövetségnek, és ezért is tudtuk ennyi éven át összetartani a romániai magyar közösséget. Ez az egyik legfontosabb érdemünk, és ebből a célból következett mindaz, ami tevékenységünket meghatározta. Sokat beszélünk mostanában egységes nemzetről, nemzetstratégiáról. A Szövetségnek az 1990-es évek óta van megfogalmazott és dokumentált stratégiája, amelyeken a mai napig nem változtatott. Ennek a stratégiának pedig a legfontosabb pillérei az autonómia, a szubszidiaritás, illetve a szövetség” - fogalmazott Borbély László. Hozzátette, a helyi döntésekhez az önkormányzatok állnak a legközelebb, közösségeket tudnak befolyásolni, vezetni, ezért óriási felelősségük, szerepük van.

 

„Azt, amit az RMDSZ a programjában megfogalmazott, a leghatékonyabban önkormányzati képviselőink tudják továbbadni. Ha visszatekintünk az elmúlt 25 évre, büszkék lehetünk arra, amit ez idáig elértünk, akkor is, ha még sok csata áll előttünk. Az egyik legfontosabb célkitűzésünk a nemzetállam fogalmának lebontása Romániában, jelenleg is azért küzdünk, hogy ez kikerüljön az alkotmány első cikkelyéből” - hangsúlyozta a Szövetség politikai alelnöke.

 

Borbély László elmondta: a következő időszak legfontosabb feladata a magyarországi és az erdélyi magyar önkormányzatok közötti együttműködés megerősítése, hogy ezek vezetői és képviselői jobban megismerjék egymást, ezáltal pedig az Európai Unión belül, a Régiók Tanácsában is hatékonyabban együtt tudjanak dolgozni.


„Együttműködésre lesz szükségünk a közelgő EP-választások során is, hiszen nem csak az a kihívás áll előttünk, hogy azt a bizonyos 5%-ot elérjük, hanem azzal a szkepticizmussal is szembe kell néznünk amely a választópolgárokat az utóbbi időben jellemzi. Az emberek kiábrándultak, közönyösek, nem értik, hogy mit tud tenni néhány magyar képviselő az Európai Parlamentben. Ez a nagy kihívás számunkra” - összegzett Borbély László. Hozzátette, az RMDSZ a kilencvenes évek óta a híd szerepét töltötte be a román és a magyar kormány között, és ezt a továbbiakban is meg tudja tenni.
„Számunkra ez a szövetség igazi jelentése, ezért kell új, partneri alapokra helyezni a magyar- magyar viszonyt. Ez az igazi magyar nemzeti szövetség” - fogalmazott Borbély.

 

A tanácskozás végén együttműködési megállapodást írt alá a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Országos Önkormányzati Tanácsa és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége nevében Borboly Csaba és dr. Gémesi György. 

Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának (ÖOT) és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) találkozója Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának (ÖOT) és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) találkozója Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának (ÖOT) és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) találkozója
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.