önkormányzati jelöltjeink

LEADER találkozót tartottak Székelyvarságon

2013.05.23. | Székelyföld , Mezőgazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


LEADER találkozót tartottak Székelyvarságon

LEADER megbeszélést szervezett Tánczos Barna szenátor 2013. május 22-én Székelyvarságon. A találkozón részt vettek a Hargita megyei akciócsoportok képviselői, vagyis a Csík LEADER, a G10 (a gyergyói térség csoportja), a Sóvidék-Hegyalja és a Rika Régió (Homoródmente) vezetői, valamint Laurentiu Lupu, LEADER főosztályvezető a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumból, és Marian Ionescu, a gyulafehérvári Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség igazgatója.

A házigazda, Tamás Ernő, Székelyvarság polgármesterének köszöntő szavai után Tánczos Barna ismertette a találkozó okát és céljait.

Elmondta, hogy közel másfél évvel ezelőtt Hargita megye a legjobban teljesítő megyék közé tartozott, amikor elő kellett készíteni a helyi LEADER akciócsoportok stratégiáit, be kellett adni a pályázatokat, és mai napig a legjobban lefedett megyék közé tartozik a LEADER csoportok szempontjából.

„Ám sajnos mára, amikor a megkötött szerződések száma, esetleg a lehívott pénzek értéke kellene legyen a mérvadó, az országos középmezőnybe sorolhatjuk csak magunkat. Ezért úgy éreztem, hogy szükség van egy olyan szűk körű találkozóra, amelyen a megyénkbeli négy LEADER csoport feje, a minisztérium LEADER projektekért felelő vezetősége, a gyulafehérvári kifizetési ügynökség vezetője kizárólag a Hargita megyei problémákra koncentrálva megoldásokat keres.”

 

Mátéffy Mária, a Csík LEADER akciócsoport vezetője a találkozó során beszámolt a nehézségekről. Meglátása szerint az irányító hatóság és a kifizetési ügynökség is súlyos munkaerőhiánnyal küszködik, ami rányomja a bélyegét a LEADER program működőképességére. Szerinte kompetenciahiány is megmutatkozott már akkor, amikor a stratégiakészítés folyamán rákényszerítették az akciócsoportokat, hogy kizárólag a nemzeti vidékfejlesztési terv medrében tereljék a programot, tehát a kidolgozáskor nem vették figyelembe a helyi sajátosságokat.

- Ha ennyire rugalmatlan a LEADER, akkor nem tud válaszolni a helyi kérdésekre – mondta Mátéffy Mária. „Ráadásul kifizetési gondok vannak, az adminisztratív költségeink fedezését a teljesítményünkhöz kötik, azaz a mi pályázóink által lehívott pénzek értékéhez. A baj az, hogy nagyon sokat késnek már maguk a szerződéskötések is, és itt jön be a munkaerőhiány, Hargita megyében főleg nagyon kicsi személyzettel dolgoznak.”

Ugyanakkor üdvözölte a találkozó ötletét. „Fontos, hogy mindenki egyszerre hallja a problémákat, mert így lehet valódi megoldásokat keresni: párbeszéddel, amelyen jelen van mindenki, aki részese a projektnek” – hangsúlyozta.

 

A találkozón sor került az első Hargita megyei LEADER szerződések aláírására is. A  csíkdánfalvi, csíkszentgyörgyi, valamint a csíkszentsimoni polgármesterek szerződéssel a zsebükben térhettek haza, és napokon belül Csíkszentkirály is csatlakozhat hozzájuk.

„Megtört a jég, végre megvannak az első finanszírozási szerződések! Ugyanakkor ma felleltároztuk az elbírálás alatt lévő pályázatokat, és ígéretet kaptunk arra a gyulafehérvári ügynökség igazgatójától, hogy május végéig, legkésőbb június első hetében mindegyik, a gyulafehérvári ügynökség asztalára letett pályázat esetében aláírják a szerződéseket” – nyilatkozta a szenátor. „A gyorsabb pénzlehívás érdekében az előkszített Hargita megyei LEADER stratégia módosításokat a mezőgazdasági minisztérium felelős főosztálya prioritásként kezeli az elkövetkező hetekben, és amennyiben ezeket az akciócsoportok benyújtják, a lehető legrövidebb idő alatt jóváhagyják.”

 

Hargita megyében közel 1o millió euró áll a négy akciócsoport rendelkezésére, ebből az összegből fiatal gazdák, mezőgazdasági gépekbe beruházó gazdák, mezőgazdasági tevékenységet végző vidéki vállalkozások, panziókat fejlesztő, építő vállalkozók, önkormányzatok részesülhetnek.

 

„Folytatjuk két-három hónap múlva, találkozunk ismét, hogy lássuk, hogyan haladtunk a Hargita megyei LEADER pályázatokkal” – zárta a találkozót Tánczos Barna.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.