önkormányzati jelöltjeink

Méltányos választási rendszert, kiegyensúlyozott helyi költségvetést – Kolozsváron ülésezett az Országos Önkormányzati Tanács

2015.02.01. | RMDSZ , Önkormányzatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Méltányos választási rendszert, kiegyensúlyozott helyi költségvetést – Kolozsváron ülésezett az Országos Önkormányzati Tanács

A parlamenti és önkormányzati választások törvényének tervezett módosítását, illetve az önkormányzati költségvetéssel kapcsolatos problémákat vitatta meg az Országos Önkormányzati Tanács január 31-én, szombaton, Kolozsváron. Az RMDSZ testületének ülésén Kelemen Hunor szövetségi elnök tájékoztatta a Szövetség önkormányzati tisztségviselőit az államfővel való, múlt héten megszervezett cotroceni-i egyeztetésről.

„Politikai konszenzus körvonalazódott arra vonatkozóan, hogy a választási törvények módosítását már májusban megszavazza a parlament, hiszen ha figyelembe vesszük a Velencei Bizottság ajánlását, akkor legkevesebb egy évvel a soron következő választások előtt ennek a folyamatnak be kell fejeződnie. A magyar képviselet szempontjából pedig nagyon fontos, hogy milyen szabályok szerint kell majd versenybe szállnunk 2016-ban. Mi a vegyes – egyéni választókerületes és pártlistás – rendszert támogatjuk, mert ez biztosítani tudná közösségünk arányos képviseletét”–fogalmazott az ülésen a szövetségi elnök, ugyanakkor azt is elmondta: az RMDSZ nem talál kifogásolnivalót a parlament létszámának csökkentésében sem, hiszen a túlméretezett törvényhozó testület is bizonyítja, a jelenleg hatályos választási törvény nem hatékony. Kelemen Hunor a levélben történő szavazás kapcsán azt mondta: szigorú szabályok mellett, a lehetséges visszaélések kizárásával – például az állandó lakhely, ideiglenes tartózkodási engedély és előzetes regisztráció feltétele mellett – bevezethető ez a módszer, amelyre a legelfogadhatóbb példákat a magyarországi, illetve a lengyel és német gyakorlat szolgáltatja. „A Szövetség több testületében is megvitatjuk majd, hogy milyen választási rendszer alkalmas arra, hogy ne kerüljön veszélybe a magyar képviselet. Az önkormányzati választási törvény kapcsán a kétfordulós rendszer is felmerült, ám a magyarság szempontjából a jelenleg is érvényben lévő egyfordulós a kedvező, ezért ezt nem kell megváltoztatnunk” – tette hozzá Kelemen Hunor.

 

Az Országos Önkormányzati Tanács tagjai egyetértettek abban, hogy az új költségvetési törvény nem teszi lehetővé a polgármesterek számára azt, hogy fejlesztési prioritásokat állítsanak fel, illetve beütemezhessék, megfelelően előretervezhessék a különböző befektetéseket. A kolozsvári tanácskozáson az is elhangzott, hogy a megváltozott szabályok szerint a jó gazdasági helyzetben lévő városok jelentős összegeket kapnak, a kevésbé előnyös helyzetben lévők pedig egyáltalán nem jutnak forrásokhoz. Ugyanakkor nem a jól gazdálkodó polgármesterek munkáját ösztönzi, hanem azt támogatja, hogy a településgazdák minél rendszertelenebbül költekezzenek, adósságokat halmozzanak fel – állapították meg a Szövetség önkormányzati tisztségviselői, akik szerint a jogszabályt mielőbb módosítani kell.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.