önkormányzati jelöltjeink

Mentesítik az önkormányzatokat a csatornázási munkálatok alkalmával kifizetett úthasználati díjak alól (AUDIÓ)

2014.10.16. | Önkormányzatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Mentesítik az önkormányzatokat a csatornázási munkálatok alkalmával kifizetett úthasználati díjak alól (AUDIÓ)

Korodi Attila, az RMDSZ környezetvédelmi miniszterének javaslatára mostantól az önkormányzatok mentesülnek a csatornázási munkálatok alkalmával kifizetett éves úthasználati bérlési díjak alól. Az új rendelet tegnap, október 15-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

A Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programon, valamint a Környezetvédelmi Alapon keresztül finanszírozott csatornázási- és vízvezetési munkálatok jelentősen terhelték az önkormányzatokat, hiszen évente akár többtízezer eurót is kellett fizessenek úthasználatra az Országos Útügyi és Autópálya Társaságnak.

 

Az RMDSZ minisztere rámutatott, a bérlési díjak fölöslegesen terhelték az önkormányzatok költségvetését, ennek okán pedig kevesebb munkálatot is szerződtetek le.

 

A díjszabási rendszer a csatornázási és vízhálózat kiépítésére szánt európai pénzalapok lehívásában okozott fennakadást, valamint akadályozta a települések fejlődését is azáltal, hogy a beruházások nem haladtak kellő ütemben" – fogalmazott Korodi Attila, aki levélben kérte az illetékes hatóságot az erre vonatkozó rendelkezés módosítására.

 

A vízhálózat és csatornázási munkálatok finanszírozására szánt, a jelenlegi Európai Uniós költségvetési ciklusban elkülönített pénzeket jövő év végéig lehet elkölteni. Fontos tudni, amit nem sikerül felhasználni, attól elesik Románia”– hangsúlyozta az RMDSZ politikusa. Elmondta: a következő tervezési ciklusban sokkal kisebb összegek lesznek elkülönítve hasonló munkálatokra. 

Hanganyag:
Korodi Attila nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.