önkormányzati jelöltjeink

Mézfesztivál és Őszi Vásár Csíkszeredában – a termelők már otthon is boldogulnak

2017.10.13. | területi hírek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Mézfesztivál és Őszi Vásár Csíkszeredában – a termelők már otthon is boldogulnak

Megnyitották a Csíkszéki Mézfesztivált és a Hagyományos Termékek Őszi Vásárát pénteken, október 13-án a csíkszeredai Szabadság-téren. A kétnapos rendezvény alatt az érdeklődők különböző helyi termelők által készített termékeket és élelmiszereket vásárolhatnak.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Brüsszelből hazatérve örömmel számolt be a vásárra látogatóknak arról, hogy az európai fővárosban is látszik, a helyi termelők jól végzik munkájukat. Többen jelezték, hogy a termékkészletek már otthon is egyre gyakrabban fogynak el.

„Köszönöm a termelőknek, hogy jelenlétükkel közvetlen kapcsolatot alakítanak ki a vásárlókkal. Jó hallani, hogy a termékek már a háznál elkelnek, bíztató jel az is, hogy egyre többen fordulnak hozzájuk, ez azt bizonyítja, jó irányba halad a helyi termelés” – fejtette ki Hargita Megye Tanácsának elnöke, majd hozzátette: jó hír, hogy a méhész egyesületekkel is egyre szorosabb az együttműködés. A vásárlókat arra bíztatta, válasszák a mézet más édesítőszerek helyett, majd ezt követően jó kívánságait közvetítette a méhészeknek.  

A megnyitón részt vett Sebestyén Csaba parlamenti képviselő is, aki a sikeresen lezajló bukaresti Székely termék kiállításról számolt be. Mint elmondta, szükség van arra, hogy a helyi és megyei önkormányzatok összefogják és támogassák a helyi termelőket. Ennek apropóján Hargita megyei jó példát sikerült bemutatni Bukarestben.

Füleki Zoltán csíkszeredai alpolgármester szerint, egyre többen találják meg azt a rést a vásárlók, ahol a nagyáruházak termékei helyett a helyben készült termékeket választhatják, ezzel támogatva a helyi gazdaságot és az újabb munkahelyek létrehozását.

Márton István, a Vidékfejlesztési Egyesület vezetője elmondta: az elmúlt kilenc év tapasztalata azt mutatja, hogy a termelők feladata évről évre szaporodik, hiszen a vásárlók igényeinek mindig meg kell felelni, azért hogy árban és minőségében is jó terméket tudjanak előállítani. Ezáltal szavatolható kell legyen és a vásárok presztízse is.

Az esemény támogatói és szervezői Hargita Megye Tanácsa és alintézménye, Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség, a megyei tanács Vidékfejlesztési Egyesülete, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Romániai Méhész Egyesület Hargita megyei Kirendeltsége és a Csíkszéki Mézlovagrend.

Az Őszi Vásár szombatig, október 14-ig, délután 16 :00 óráig látogatható meg.

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.