önkormányzati jelöltjeink

Önkormányzati választások: marad az egyfordulós polgármester-választás

2015.05.06. | Képviselőház , Önkormányzatok , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Önkormányzati választások: marad az egyfordulós polgármester-választás

Új önkormányzati választási törvény szavazatott meg szerdán, május 6-án a Képviselőház, melynek értelmében több kérdésben újítást vezetnek be a helyi és megyei tanácsok tagjainak megválasztását illetően. Az új helyhatósági választási törvénnyel kapcsolatosan az RMDSZ több alkalommal is kifejezte álláspontját, amelyet a választási törvényt előkészítő különbizottságban Márton Árpád, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője tartott fenn. Az RMDSZ javaslatai között a polgármesterek egyfordulós megválasztásának megtartása, valamint az önkormányzati választási küszöb öt százalékról három százalékra való csökkentése is szerepelt.

Az előkészítő munka alatt széleskörű konszenzus alakult ki a parlamenti pártok képviselői között azzal kapcsolatosan, hogy meg kell tartanunk a polgármesterek egyfordulós választási rendszerét. Ez a rendszer rendkívül előnyös a romániai magyar közösség számára, hisz több eséllyel indulunk azokon a településeken, ahol a magyar közösség aránya nem éri el a ötven százalékot” – jelentette ki Márton Árpád, aki hozzátette, szintén egyetértettek a pártok abban, hogy a megyei tanácsok elnökeit közvetett módon, a megválasztott megyei tanácsosok közül válasszák meg. A képviselő kiemelte azt is, hogy a helyhatósági választásokon egy új, digitális rendszert vezetnek be a választópolgárok nyilvántartása érdekében.

 

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatosan az RMDSZ egyik fő javaslata az önkormányzati választási küszöb öt százalékról három százalékra való csökkentése volt. A javaslat a szórványközösségeket segítette volna abban, hogy könnyebben nyerjenek képviseletet a helyi és megyei tanácsokba. A módosító javaslatot Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei képviselője fogalmazta meg az RMDSZ parlamenti csoportja nevében. A parlamenti vitában a képviselő azt hangsúlyozta, hogy a civil szféra kérésére a Parlament könnyít a pártalapításon, valamint a helyhatósági választási törvény által könnyített eljárást vezet be a független jelöltek mandátumszerzését illetően. „Az önkormányzati választási küszöb 3%-ra való csökkentése a következő logikus lépés ebben a folyamatban, hisz így tudjuk igazán biztosítani azt, hogy a kis közösségek helyi képviselethez jussanak” – mondta Molnár Zsolt. A parlamenti vitát követően a törvényről szóló szavazáson a Képviselőház plénuma nem fogadta el a választási küszöb csökkentését, ám tekintettel arra, hogy a törvény több, a magyar közösség számára előnyös kitételt is tartalmaz, az RMDSZ támogatta a módosítást.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.