önkormányzati jelöltjeink

Példátlan számú jelölt az önkormányzati választásokon, Háromszéken

2012.05.10. | Kovászna , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Példátlan számú jelölt az önkormányzati választásokon, Háromszéken

Fotó: Kocsis B. János

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek soha nem volt ilyen sok jelöltje az önkormányzati választásokon, mint ebben az évben” – nyitotta meg Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke azt a sajtótájékoztatót, amelyen Kelemen Hunor szövetségi elnök jelenlétében bemutatkoztak az RMDSZ háromszéki városainak polgármesterjelöltjei.

Antal Árpád András sepsiszentgyörgyi, Bokor Tibor kézdivásárhelyi, Lőrincz Zsigmond kovásznai és Lázár Kiss Barna baróti polgármesterjelöltek röviden ismertették választási programjukat, célkitűzéseiket.

Kelemen Hunor kijelentette, 2008 óta a háromszéki RMDSZ szemmel láthatóan megerősödött, a Szövetség önkormányzati képviselői pedig konkrét eredményekről tudnak beszámolni.

Az elmúlt négy év politikai szempontból nehéz volt, hiszen 2008-tól 2009-ig az RMDSZ ellenzékben volt, majd 2009 végén kormányzati szerepet vállaltunk olyan körülmények között, hogy gazdasági válság söpört végig Európán. 2012. május elejétől pedig ismét ellenzékben vagyunk” – foglalta össze az elmúlt 4 év politikai helyzetét a szövetségi elnök. Hozzátette, a gazdasági válság ellenére bárhol járt, azt tapasztalta, hogy kézzel fogható fejlődés történt Erdély magyarlakta településein, ez a kormányzati és önkormányzati eszközök összehangolt felhasználásának köszönhető.

Biztos vagyok abban, hogy 2012-ben Háromszéken a Szövetség jobb eredményeket ér el az önkormányzati választásokon, mint 4 évvel ezelőtt. Abban is biztos vagyok, hogy Kézdivásárhelyt visszaszerezzük, Barót pedig szintén készen áll a váltásra. Az RMDSZ-nek országos szinten több mint 10.000 jelöltje van, 13 megyében van megyei tanácselnöki jelöltünk, és 320 polgármesterjelöltünk. Én arra számítok, hogy a Szövetség megismétli a 2008-as önkormányzati választások eredményeit.  Az önkormányzatokban való jelenlét kiemelten fontos a Szövetség számára, hiszen az elmúlt kormányzati ciklus alatt megvalósított decentralizáció számos olyan jogkört, döntést adott a megyei és helyi önkormányzatok kezébe, amelyek a magyar közösség életét, mindennapjait meghatározzák” – szögezte le az RMDSZ elnöke. Hozzátette: „azt szeretném, ha tiszta kampányt láthatnék a következő egy hónapban, de sajnos az, ami például Kézdivásárhelyen történik, nem túl biztató kezdet. A verseny utáni együttműködés egyik fontos kiindulópontja az, hogy a kampányban létezzen egy határ a sárdobálásban, hiszen azt átlépve nehéz lesz egymással szóba állni a választások után. Az RMDSZ nem folytat negatív kampányt, mi a jelöltjeink tapasztalatára, eredményeire, megbízhatóságára építünk” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.  

Az aktuálpolitikai helyzetről szólva a szövetségi elnök elmondta, 1990 óta megszokott dolog a romániai politikában az, hogy ellenzéki retorika különbözik a kormányzatitól.

Ebben reménykedtünk akkor, amikor a Szociálliberális Unió átvette a kormányzást. Azt reméltük, hogy az ellenzéki retorikát nem követi majd kormányzati döntés is. De akkor, amikor a nemzeti kisebbségek megszerzett jogainak visszavonásáról a beiktatás után azonnal kormánydöntés születik, akkor sajnos arra a következtetésre jutunk, hogy ez a kormány sok jót nem ígér a romániai magyaroknak, de általában az országnak sem. Úgy látom, hogy a MOGYE ügyében a Dézsi Attila kormányfőtitkár által, a marosvásárhelyi táblabíróságra benyújtott fellebbezés visszavonására semmi szükség nem volt, a Szenátusban elfogadott választási törvény megváltoztatása pedig egyértelműen az aránytalan képviseletet akarja meghonosítani az országban. A tiszta, egyéni választókerületes rendszer bevezetése ellen az RMDSZ tiltakozik, módosító javaslatait a Képviselőházban benyújtja, végső esetben pedig az Alkotmánybíróságon megtámadja” – szögezte le Kelemen Hunor.

Kampányindító sajtótájékoztató Sepsiszentgyörgyön Kampányindító sajtótájékoztató Sepsiszentgyörgyön Kampányindító sajtótájékoztató Sepsiszentgyörgyön
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.