önkormányzati jelöltjeink

RMDSZ: december 4-ig lehet kérni a belterületek tulajdonviszonyának rendezését (AUDIO)

2018.10.12. | SZKT
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: december 4-ig lehet kérni a belterületek tulajdonviszonyának rendezését  (AUDIO)

Fotó: Gönczy Tamás

Az RMDSZ az elmúlt időszakban jelentős lépéseket tett a törvényhozásban annak érdekében, hogy valós megoldást nyújtson a visszaigénylők problémáira bel- és kültelkek esetében egyaránt. Ennek részleteiről tartott tanácskozást Korodi Attila képviselő, valamint Tánczos Barna és Császár Károly szenátor október 12-én, Csíkszeredában.

December 4-ig lehet iktatni a helyi földosztó bizottságnál azokat a kéréseket, amelyek a beltelkek tulajdonjogának tisztázására irányulnak: ezekben az ügyekben mostantól bizonyítékként elfogadják a tanúk, szomszédok által adott nyilatkozatot is, a területek okirati és valós mérete közötti különbséget pedig topográfiai felméréssel lehet tisztázni.

kültelkek, mezőgazdasági területek esetében, a földet használó valós birtokos kérheti a birtoklási jog bejegyzését a megnyitott telekkönyvbe, majd amennyiben ezt három év alatt senki nem fellebbezi meg, az illető a terület tulajdonosává válhat.

A kommunizmus alatti államosítás és a topográfiai felmérések hiánya azt eredményezte, hogy sok esetben bizonyos telkek és udvarok az állam tulajdonát képezik annak ellenére, hogy valaki legális keretek között házat épített rá. Arra is van példa, hogy különbség van a terület telekkönyvezett és valós mérete között, tévesen szerepel a tulajdonos neve a birtoklevélen, vagy zsebszerződés rögzíti csupán az adás-vételt.

Ezeknek az eseteknek a megoldására dolgozta ki az RMDSZ azokat a törvénymódosításokat, amelyek kapcsán arra buzdítják az érintetteket, hogy éljenek a lehetőséggel, és tisztázzák területeik tulajdonviszonyát.

Hanganyag:
Tánczos Barna nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.