önkormányzati jelöltjeink

RMDSZ: földgázellátáshoz szükséges infrastruktúrát építhetnek ezentúl az önkormányzatok

2018.06.13. | gazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: földgázellátáshoz szükséges infrastruktúrát építhetnek ezentúl az önkormányzatok

Ezentúl azok a székelyföldi önkormányzatok is fejleszthetik földgázrendszerüket, ahol eddig nem rendelkeztek a szükséges infrastruktúrával a földgázellátás biztosítása érdekében. Az RMDSZ prioritásként fogalmazta meg már a tavaszi parlamenti ülésszak elején azt, hogy megteremti a szükséges jogi hátteret önkormányzatai számára annak érdekében, hogy élhetőbb körülményeket biztosíthassanak az állampolgároknak. Ezidáig az önkormányzatok ezen a területen csak a saját ingatlanjaikban fejleszthettek, azonban most már a lakosság érdekében is megtehetik” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy az alsóház döntéshozó fórumként szavazta meg azt a törvényt, amely kibővíti az önkormányzat hatáskörét a földgázellátás tekintetében.

A parlamenti szakbizottsági munkálatok alatt Bende Sándor, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője tartotta fent a Szövetség módosításait. A képviselőház iparügyekért felelős bizottságának alelnöke elmondta, hogy ezután törvény szavatolja azt, hogy az önkormányzatoknak joguk van ahhoz, hogy amennyiben igénylik, akkor biztosítsák a lakosság számára a földgázellátást.

A koncessziós szerződéseket ezentúl nem a minisztérium fogja kezelni, hanem ezek is átkerülnek az önkormányzatok hatáskörébe, ez azt jelenti, hogy egy újabb lépést tettünk a decentralizáció felé. Így az önkormányzatoknak a hatáskörébe kerül ezentúl, hogy kiválassza a földgázszolgáltatót, illetve saját költségvetéséből beruházhat a hálózat kiépítésébe” – mutatott rá Bende Sándor, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője, majd hozzátette, hogy a Hivatalos Közlönyben történő megjelenését követő 60 napon belül lép érvénybe a ma megszavazott törvény.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.