önkormányzati jelöltjeink

RMDSZ: nem egy új intézmény létrehozása a megoldás a falopások meggátolására

2020.06.16. | Szenátus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: nem egy új intézmény létrehozása a megoldás a falopások meggátolására

Az RMDSZ támogatja a törvénytelen fakivágás megelőzését és szigorú büntetését, de nem támogat olyan javaslatokat, amelyeknek csupán a bürokrácia növelése  és újabb intézmények létrehozása a céljuk. Az Európai Unió is azt javasolja, hogy egy erre szakosodott rendőrségi alegység foglalkozzon a falopások meggátolásával és büntetésével, nem egy különálló új intézmény – nyilatkozta Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora azt követően, hogy a Szövetség szenátorai tartózkodtak az erdővédelmi és környezetvédelmi ügyészség létrehozását célzó törvénytervezet plénumi szavazásán.

Az új intézmény létrehozása meggyengítené a meglévő ügyészségeket és a rendőrséget, mutatott rá véleményezésében a Legfelsőbb Bírói Tanács, hiszen jelenleg ügyészhiányban és rendőrhiányban szenved Románia. „Valahonnan el kell venni ügyészeket, rendőröket az új intézmény létrehozásához, így meggyengülhet az állam bűnügyi tevékenysége. A Legfelsőbb Bírói Tanács véleménye meghatározó ebben a kérdésben” – egészítette ki Tánczos Barna Hargita megyei szenátor.

A tervezetet beterjesztő USR szenátora, Mihai Goțiu azzal indokolta az új intézmény létjogosultságát: a biodiverzitás veszélyeztetése idézte elő a koronavírus-járványt. A párt vezetője, Dan Barna egy februári Facebook-bejegyzésében arra figyelmeztetett: nem szabad a Legfelsőbb Bírói Tanács véleménye ellenére törvényt elfogadni. Az USR ma, ennek ellenére, mégis megszavazta saját kezdeményezését.

A statisztikai adatok szerint jelenleg Neamț és Arges megyékben okoz legnagyobb gondot a falopás, ennek hatékonyabb megelőzésére és szigorúbb büntetésére a meglévő környezetvédelmi intézményrendszernek kell megoldásokat találnia – zárta nyilatkozatát az RMDSZ mezőgazdasági szakpolitikusa.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.