önkormányzati jelöltjeink

Romániába látogatott Jeffrey D. Sachs professzor, a világ legbefolyásosabb közgazdásza

2018.03.10. | gazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Romániába látogatott Jeffrey D. Sachs professzor, a világ legbefolyásosabb közgazdásza

Március 8-9-én, a román kormányon belül működő Fenntartható Fejlődési Főosztály meghívására Romániába látogatott Jeffrey D. Sachs professzor, akit a New York Times a világ legbefolyásosabb közgazdászának nevezett. A magas rangú vendég kifejezésre juttatta hosszú távú együttműködési  készségét  a központi, helyi intézmények, valamint az egyetemi és az üzleti szféra képviselőivel.

Jeffrey D. Sachs és Borbély László Eugen Orlando Teodorovici pénzügyminiszterrel találkozott, akivel elemezte Románia szerepét nemzetközi téren. A megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy stabil, fenntartható fejlődést támogató politikákat kell alkalmazni az energiafelhasználás és új technológiák terén.

Egy közös sajtóértekezleten Jeffrey Sachs és Borbély László külön hangsúlyozta az Agenda 2030 fenntartható fejlődési keretstratégia gyakorlatba ültetésének, a civil szervezetek, vállalatok és közintézmények, valamint az Európai Unió tagállamai közötti szoros együttműködés fontosságát. A felek megerősítették az innováció szerepét,   valamint a román társadalom paradigmaváltásának szükségességét.

A 2030 Agenda célja a globális gazdasági rendszer kiépítése az új technológiák és a megújuló energiaforrások alkalmazásával, illetve a szegénység csökkentése. A következő időszak nagyon fontos a fenntartható fejlődési keretrendszer gyakorlatba ültetése szempontjából, és Románia fontos szerepet tölthet be regionális szinten", fogalmazott a sajtóértekezleten az amerikai közgazdász.
Borbély László, a Fenntartható Fejlődési Főosztály koordinátora kifejtette: „a fenntartható fejlődés nagyon fontos Románia számára, és idővel bebizonyítjuk, hogy valóban törekszünk e folyamat megvalósítására. Meggyőződésem, hogy a tartós fejlődés Románia prioritását képezi a jövő évben, amikor félévre átveszi az Európai Unió Tanácsának elnökségét."

A két napos romániai látogatása során Jeffrey Sachs és Borbély László több megbeszélést folytatott a központi, helyi intézmények, az üzleti szféra és a civil társadalom képviselőivel, valamint a bukaresti Közgazdasági Akadémia és a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem földrajz karának tanáraival és egyetemistáival. E két találkozón megerősítést nyert az oktatás és az innováció szerepe a román gazdaság fenntartható fejlesztésében.

Március 9-én, pénteken a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen Jeffrey Sachs ismert amerikai közgazdászt Doctor Honoris Causa címmel tűntették ki az ENSZ fenntartható fejlődési célkitűzéseinek végrehajtásában, valamint  a világ gyengén fejlett országaiban pusztító szegénység és éhezés leküzdéséért tett erőfeszítésekben betöltött szerepéért.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.