önkormányzati jelöltjeink

Soós Zoltán: a fiatal orvosok elvándorlásának megakadályozásáért önkormányzati szinten is tennünk kell

2016.06.01. | Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Soós Zoltán: a fiatal orvosok elvándorlásának megakadályozásáért önkormányzati szinten is tennünk kell

Marosvásárhelyen a városban működő orvosi és gyógyszerészeti egyetemnek köszönhetően kisebb mértékű az orvoshiány, mint más településeken, de a megyében számos településen komoly probléma a szakorvosi ellátás vagy a családorvosi szolgálat biztosítása. Ez egy olyan összetett probléma, amelyre helyi, megyei és országos szinten is megoldást kell keresni” - hangzott el tegnap azon a találkozón, amelyen orvosokkal, egészségügyi intézmények vezetőivel beszélgetett Soós Zoltán független polgármesterjelölt.

Az egészségügyi infrastruktúra szempontjából országos szinten is jól áll Marosvásárhely, mégis számos teendő akad még a betegellátás fejlesztését illetően, javítani kell a szolgáltatások minőségét, növelni kell az orvosok és az asszisztensek számát, illetve megoldást kell találni az egészségügyi rendszer számos hibájára. Ez nem mind a polgármester feladata, de a városi önkormányzatnak minden lehetséges eszközzel támogatnia kell a helyi kórházakat és az itt élő orvos társadalmat”- szögezte le Soós Zoltán.

A találkozón jelenlévők közül többen is szóvá tették, hogy itthon kell marasztalni a fiatal orvosokat, mivel pár éven belül nyugdíjba vonul a jelenlegi orvosok egy jelentős része, és komoly szakemberhiánnyal nézhet szembe a város.

A fiatal orvosok elvándorlásának megfékezésében is kulcsszerepe van annak, hogy Marosvásárhelyt gazdasági szempontból is élhetőbb várossá tegyük. Ha a lakosságnak nagyobb jövedelme van, akkor többet fordíthat betegségmegelőzésre is, illetve, ha sikerül a városba olyan befektetőket vonzani, akik akár orvosi segédeszközöket gyártanak vagy orvostechnológiai fejlesztésekkel foglalkoznak, akkor munkát tudunk biztosítani a MOGYE friss végzőseinek”– emelte ki Soós Zoltán.

A független polgármesterjelölt arra is kitért, hogy Marosvásárhelyen jelenleg nincs városi járóbeteg szakrendelő, és jó lenne egy ilyen intézet létrehozása. „A város havi költségvetést különíthetne el az intézetnek, amelyből a szociálisan hátrányos helyzetű betegeknek ingyenes laborvizsgálatokat lehetne biztosítani, az állami keret ugyanis mindig hamar kimerül”- mondta Soós Zoltán.

A független polgármesterjelölt azt javasolta az orvosoknak, egészségügyi alkalmazottaknak, a továbbiakban találkozzanak rendszeresen, és ezeken a fórumokon jelezzék, milyen problémákkal találkoznak a munkájuk során, és mi az, amiben az önkormányzat segítheti őket.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.