önkormányzati jelöltjeink

Soós Zoltán: a napokban visszarománosított utcanevek újabb bizonyíték arra, hogy a városvezető nem tiszteli a magyar közösséget

2016.05.24. | Önkormányzati választások , Marosvásárhely
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Soós Zoltán: a napokban visszarománosított utcanevek újabb bizonyíték arra, hogy a városvezető nem tiszteli a magyar közösséget

Marosvásárhelyen alig pár magyar utcanévtáblát helyeztek ki az elmúlt években, noha a tanács többször is határozatot hozott ezek alkalmazására. A Dózsa György utcára például áprilisban végre helyesen, a történelmi személyiség magyar nevével függesztettek ki táblát, majd a napokban e fölé újból visszakerült a Gheorghe Doja román elnevezés.

Hasonló helyzetben van a Kinizsi Pál utca is, amelyet újból a helytelen Pavel Chinezu névvel illettek.  „Ez is azt mutatja, hogy a magyar utcanevek kihelyezése csak látszatmegoldás. Ha el is tekintünk attól, hogy a személyneveket nem kellene lefordítani, kérdés, hogy a polgármesteri hivatal miért pár utcanévtábla folytonos cserélgetésével van elfoglalva, ahelyett, hogy a város egész területén kihelyezné a kétnyelvű utcanévtáblákat?” − nyilatkozta Soós Zoltán független polgármesterjelölt.

Hozzátette, elfogadhatatlan, hogy az önkormányzat tavaly ősszel közbeszerzést kezdeményezett új utcanévtáblákra, de ezek kétnyelvűsége mai napig is vita tárgya. Mi több modellként sem azt a mintát javasolta a városvezetés, amelyet a helyi tanács még 2007-ben elfogadott.

Soós Zoltán megerősítette, polgármesterként a mandátuma első 100 napjában kihelyezi a kétnyelvű utcanévtáblákat, hiszen ennek semmilyen törvényes akadálya nincs, egyedül a városvezető szándékán múlik.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.