önkormányzati jelöltjeink

Székelyföld-Szórvány Partnerség

2013.07.03. | Székelyföld , Brassó , Szórvány , Hunyad
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Székelyföld-Szórvány Partnerség

Az Összetartozunk Székelyföld-Szórvány Partnerségi Program felelősei a négy napos szórványkörút után Brassóba is ellátogattak. A megyei RMDSZ elöljáróival, illetve a helyi kultúrszervezőkkel való találkozásra június 2-án, kedden délután került sor az RMDSZ Brassó megyei szervezetének székházában. Székelyföld képviseletében Markó Attila - a program megbízott koordinátora, Demeter László Kovászna megyei tanácsos, programvezető és Kis Csilla Emese szórványprogram felelős vett részt a beszélgetésen, amelyen szó került a Brassó megyei szórványsors nehézségeiről, a kulturális élet hiányosságairól.

A találkozás fő célja a Brassó és Kovászna megye közti partnerségi kapcsolat kialakítása volt annak érdekében, hogy közös megoldások szülessenek a felvázolt problémák enyhítésére a magyarságtudat megerősítése által.

A program 2009 decemberében indult Kovászna és Hunyad megyék kezdeményezésére, a hivatalos Háromszék–Hunyad együttműködési megállapodás pedig 2010 februárjától lépett érvénybe. Számos rendezvény, rengeteg résztvevő, illetve megannyi együttműködő intézmény és szervezet ennek gyümölcse.

Egy hasonló megállapodás aláírására hamarosan sor kerül Kovászna és Brassó megye közt is – ennek eltervezésére és megalapozására szolgált a keddi találkozás, amelyen tükröződött a felek egy hosszú távú együttműködésre irányuló elkötelezettsége.

“A brassói élettapasztalatomból kiindulva fontosnak tartom, hogy ez a partnerség létrejöjjön, kötelességemnek tekintem ezt a programot itt is beindítani.  Rendkívül pozitív dolog, hogy ilyen keretek közt lehetőségünk lesz a Brassó megyei magyar kulturális élet felkarolására.” – fejezte ki Markó Attila parlamenti képviselő, az Összetartozunk Székelyföld-Szórvány Partnerségi Program megbízott koordinátora a beszélgetés során.


 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.