önkormányzati jelöltjeink

Székelykaput avattak Lőrincfalván

2013.07.22. | Székelyföld
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Székelykaput avattak Lőrincfalván

Vasárnap, július 21-én felavatták a Berze Katalin és Berze László faragómesterek által készített, Székelyföld nyárádmenti bejáratát jelképező székelykaput Lőrincfalván.

Az ünnepi rendezvényen részt vett Borbély László, parlamenti képviselő, az RMDSZ politikai alelnöke, Dr. Kelemen Atilla parlamenti képviselő, Borboly Csaba, az RMDSZ Csík területi szervezetének elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Németh Zsolt, Magyarország külügyi államtitkára, Zsigmond Barna Pál Magyarország csíkszeredai külképviseletének főkonzulja, Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke, valamint Dászkel László, a nyárádmenti kistérségi társulás elnöke, Peti András Marosvásárhely alpolgármestere, Takács Olga, Koronka polgármestere és Osváth Csaba, Ákosfalva polgármestere.

Borbély László kiemelte: azzal, hogy az avatóünnepségen jelen vannak Hargita és Kovászna megye tanácselnökei, azt jelezi, hogy a székely magyarok együvé tartoznak. A képviselő hangsúlyozta az európai polgári kezdeményezés jelentőségét rámutatva arra, hogy az Európai Uniónak foglalkoznia kell az őshonos kisebbségek jogaival.

„Ez a kapu a reménynek a jelképe, annak a reménynek, amely mindannyiunk fejében ott kell legyen, ahhoz hogy tudjunk megmaradni, gyarapodni. Ennek a kapunak az állítása szimbólum értékű egész Székelyföld számára Hargita megyében könnyű lenne bárhol kaput állítani, de Maros megyében nem annyira. Ez a kapu azt jelzi, hogy jó itt lenni, jó itt gyarapodni. Abban bízom, hogy Hargita, Kovászna és Maros megye összefogásából olyan erő és olyan lehetőségek teremtődnek, hogy megmaradni itt érdemes lesz” – mondta Borboly Csaba, Csík területi RMDSZ elnöke.

Dr. Kelemen Atilla térségi parlamenti képviselő szerint ezer éve zajlik egy furcsa harc a kapuállítók és kapurombolók között. A székelyek meg tudták védeni ezer éven át kapuikat, minden bizonnyal ezután is meg tudják őrizni, majd hozzátette jó, hogy Lőrincfalván is állítottak egy ilyen emléket.

Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke székelyzászlót ajándékozott a helyi önkormányzatnak. Beszédében kiemelte, hogy az Európai Unió tizenegy tagállamában működik az autonómia valamilyen formája, így a székelyföldi magyarok nem kérnek mást csak egy kis tiszteletet, illetve azt, ami mást is megilletett.

Az ünnepséget követően a helyi kultúrotthonban a helyi önkormányzat nevében Iszlai Tibor polgármester emlékplakettekkel tüntette ki mindazokat, akik hozzájárultak a kapu állításához.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.