önkormányzati jelöltjeink

Szorosra fonnák az együttműködést a székely városok – Kampányzáró sajtótájékoztató Sepsibükszádon

2016.06.02. | Székelyföld , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Szorosra fonnák az együttműködést a székely városok – Kampányzáró sajtótájékoztató Sepsibükszádon

Fotó: Henning János

Az egyenletes, összehangolt fejlődés Székelyföldön csak akkor válik valósággá, ha a székely városok vezetői közösen terveznek, dolgoznak. A vasárnapi önkormányzati választásokon ez az együttgondolkodás, hatékony együttműködés is tét, erre is szavaz a közösség – hangsúlyozták a székely városok polgármesterjelöltjei Sepsibükszádon június 2-án, csütörtökön, az RMDSZ kampányzáró sajtótájékoztatóján, amelyen Kelemen Hunor szövetségi elnök, valamint a székely megyék tanácselnökjelöltjei is részt vettek.

„Székelyföldön egy polgármester nemcsak városgazda, hanem közösségi vezető is, mi nemcsak a településeink modernizációjával foglalkozunk, hanem nemzetpolitikai kérdésekben is helyt kell állnunk. Azok a támadások, melyeknek ki voltunk, vagyunk és leszünk téve, azok talán sokkal inkább ennek az utóbbi kategóriának köszönhető, bár az is valószínű, hogy időnként az is zavarhat bizonyos embereket, hogy Székelyföldre érkezve olyan létesítményekkel találkoznak, amivel Románia más részein nem” –mondta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, az RMDSZ polgármesterjelöltje.

Továbbá azt is elmondta, véleménye szerint az elkövetkező években a legfontosabb cél az, hogy Székelyföld versenyképes régió legyen, nemcsak romániai, hanem európai viszonylatban is. Az elöljáró hangsúlyozta, hogy ehhez nagy figyelmet kell fordítani az oktatásra, a jól fizetett munkahelyek teremtésére Székelyföldön. „Arra kérem a székelyföldi embereket, hogy vasárnap mutassuk meg, hogy érdekel és bele akarunk szólni településünk sorsába. Mutassunk erőt, mert Romániában csak az erő nyelvét értik” – fogalmazott végül Antal Árpád.

„Mi, Udvarhelyen nemcsak szavazunk, hanem választunk is. Két nagyon különböző szemlélet között. Választunk a fejlődés vagy a stagnálás között. Előre megyünk, vagy egy helyben toporgunk? Felzárkózunk a székelyföldi városok közé, vagy tovább kullogunk a falvak mögött” – hangsúlyozta Arros Orsolya a székelyudvarhelyi választások tétjét. Az RMDSZ polgármesterjelöltje szerint Udvarhely lemaradt és elvesztette azt a barátságos meccset, amelyet Csíkszeredával éveken át játszott. „Csíkszereda győzött. És győzött Sepsiszentgyörgy is. Két olyan székelyföldi város, amelytől tanulnunk kell. Példát kell vennünk. De a legfontosabb az, hogy együtt kell működnünk” – fogalmazott.  Arros Orsolya szerint fontos, hogy Székelyudvarhely újra partner, újra tényező legyen, ezért ki kell vennie a részét a székelyföldi városok együttműködéséből. „Azt szeretném, hogy Székelyudvarhely valódi térségközpont legyen, amely Udvarhelyszéken diktálja a tempót, amely a településekkel együtt tervez, együtt lüktet. Hiszen a településekkel, a székelyföldi városokkal együtt erősebbek vagyunk, többet tudunk tenni, jobban tudunk fejlődni” – fejtette ki.

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, az RMDSZ polgármesterjelöltje felszólalásában azt mondta, 2008 után Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy folyamatosan fejlődött, azonban 2012-ben Kézdivásárhelynek a nulláról kellett kezdenie. „Mindig azt mondom, hogy egyszer az alapokat kell letenni, a házat csak azután lehet felépíteni. A szilárd alapunk megvan: mandátumom alatt sikerült egy inkubátorházat és két ipari parkot építeni. Ezzel arra adunk lehetőséget, hogy a vállalkozók hozzánk jöjjenek, embereket alkalmazzanak, munkát adjanak. Kézdivásárhelyről mindenkinek Gábor Áron, majd az udvarterek jutnak eszébe. Következő célom a meglévő 17 rendezett udvartér mellett a többit is rendbe tenni, hogy Kézdivásárhely ezáltal is a Székelyföld egyik gyöngyszeme legyen. Jó a csapatunk, tudjuk, hogy mik a céljaink, és megkeressük azokat az eszközöket, amelyekkel ezeket sikerre vihetjük” – összegezte Bokor Tibor, aki szerint Kézdivásárhely forradalmi város volt, ahol mindig a jó vezetői képesség győzött és ezúttal sem lesz másként.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda többmandátumos polgármestere, az RMDSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje szerint „szőre mentén” igencsak megerősödött a centralizáció, miközben egyetlen törvény sem változott e vonatkozásban. „Ez szűkítette a mozgásterünket, és a törekvéseinket szépen, lassan, sunyi eszközökkel ellehetetlenítették. Fontos, hogy a magyar jelölteknek nagy legyen a támogatottságuk, ezért óriási a tétjük a vasárnapi választásoknak” – hangsúlyozta a polgármesterjelölt. Kijelentette: a székelyföldi önkormányzati vezetőknek azért kell dolgozniuk, hogy gyökeresen megváltozzon az a jelenlegi állapot, hogy a titkosszolgálatok ilyen mértékben manipulálják a közéletet, továbbá minimális konszenzus kialakítása szükséges a magyarság vezetői körében arról, hol van az a határ, amelynél nem hátrálnak tovább.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.