önkormányzati jelöltjeink

Több ezer idős személynek segít az RMDSZ Nőszervezete a Halljuk egymást! mozgalom által

2020.05.18. | RMDSZ Nőszervezet
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Több ezer idős személynek segít az RMDSZ Nőszervezete a Halljuk egymást! mozgalom által

Az RMDSZ Nőszervezete közel két hónapja indította el a Halljuk Egymást! – elnevezésű telefonos segítő szolgálatot. A kezdetekben 430 önkéntes csatlakozott a mozgalomhoz, vállalva több mint 2000 egyedül élő, időssel való kapcsolattartást, és ez a szám folyamatosan nőtt.  Most, a teljes kijárási tilalom megszűnésével, különösen fontossá vált ez a feladat.  Felkérésünkre nyolc erdélyi magyar nyugdíjas klub is partnerünk lett, így az önkéntesek száma ezer fölé emelkedett.  Jelenleg 3549 idős személynek segítünk ebben a mindnyájunk számára nehéz időszakban!

Az RMDSZ Nőszervezet felkérése a következő egyesületek csatlakoztak a telefonos segítő szolgálathoz: Zilahi Őszikék Nyugdíjas Klub, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete, a Nagyszalontai Városi Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület, a Bukaresti Petőfi Művelődési Társaság Idősek Klubja, az Érmihályfalvi Szépkor Nyugdíjas Egyesület, a Szatmári Barátság Nyugdíjas Klub, a Dévai Szivárvány Nyugdíjas Klub és a brassói EKE keretén belül működő Csütörtöki Sétálok Nyugdíjas Klub.

A készenléti állapot idejére kihirdetett intézkedések semmilyen kijárási korlátozást nem fogalmaznak meg a 65 év felettiek számára. Arra bíztatjuk az időseket, hogy csak nyomós okkal hagyják el otthonaikat, betartva a hatósági rendelkezéseket. A koronavírus-járvány nem szűnt meg, és pontosan ők vannak a legnagyobb veszélyben! Mi nem szeretnénk elengedni az idősek kezét, továbbra is tartjuk velük a kapcsolatot, viszonozni szeretnénk a tőlük kapott gondoskodást, mert tudjuk, hogy sokszor egy telefonhívás is sokat jelent számukra, meghallgatjuk, válaszolunk kérdéseikre, hasznos és hiteles információkkal látjuk el őket.

Hisszük, hogy önkéntesként, egymást bíztatva és támogatva, még hatékonyabban tudunk majd fellépni az elmagányosodás és a félretájékoztatás ellen. Ezért is kértük fel az erdélyi magyar nyugdíjas klubokat, hogy legyenek partnerei a Halljuk Egymást! – mozgalomnak. Örömünkre szolgál, hogy a klubtagok, önkéntesként vállalták, hogy heti 2-3 alkalommal telefonon keresztül keresnek fel idős személyeket, meghallgatják őket, válaszolnak kérdéseikre, az RMDSZ Nőszervezet pedig folyamatosan továbbítja számukra a legújabb tudnivalókat és egyéb hasznos tippeket.  

Most különösen fontos mindez, hiszen az időseknek továbbra is szükségük van a gondoskodásunkra és akár az életet is megmenthetünk a hiteles tájékoztatással.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.