önkormányzati jelöltjeink

Több mint 1000 méter kolbászt töltöttek Sepsiszentgyörgyön

2017.10.30. | területi hírek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Több mint 1000 méter kolbászt töltöttek Sepsiszentgyörgyön

Fotó: Kocsis B. János

Csábító illatok, hagyományos és innovatív recepttel készített kolbászok, különleges asztali díszek, összetartó csapatok, jó hangulat és zenebona jellemezte a hétvégi 15. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivált a hétvégén. A Sepsiszentgyörgy főterén megszervezett szombati kolbásztöltő versenyre 72 csapat nevezett be, a vasárnapi káposztafőző versenyen pedig 12 csapat mérte össze tudását.

Kolbásztöltés kreatív módon

A civil szervezetek, a megye helyi önkormányzatainak csapatai, anyaországi önkormányzatok képviselői, vadászati egyesületek, baráti társaságok, intézmények és politikai pártok csapatai egyaránt kitettek magukért. Nemcsak a zsűrinek leadott, illendően tálalt ötven centis nyers kolbász elkészítésébe adták bele lelküket és tudásukat, hanem az asztaldíszítésnél is kiválóan teljesítettek: volt káposzta alapú sünkolbász, kolbászból font kerítés, szalonnából készített és kolbászkarikákkal fedett kisházikó, kolbász gémeskút, kolbász-vár, de még a gőzölgő kommandói kisvonat is kolbászrönköket szállított. A csapatok a finom házi falatok, a hagymakarikás zsíros kenyér, a vaddisznó szalámi és kolbász mellé, vagy a nagymama receptje alapján elkészített kolbászok és tepertős pogácsák mellé természetesen frissítő pálinkát is kínáltak.    

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke megnyitó beszédében az elmúlt tíz év legnagyobb gasztronómiai rendezvényeként értékelte a 15 éves kolbászparádét és az ötödik alkalommal megszervezett káposztafesztivált. Az elnök elismerő oklevél átadásával mondott köszönetet a háromszéki kolbászparádé meghonosítóinak, Bagoly Miklós ASIMCOV elnöknek és Vajda Lajosnak, az Erdélyi Szabadtűzi Lovagrend alapító tagjának, valamint Kovács Istvánnak, a SVESZ elnökének, a káposztafesztivál elindítójának. Továbbá elismerésben részesültek a rendezvény fő támogatói, a 25 éves fennállásukat ünneplő Bertis és az Amigo Intercost cégek az eddig kifejtett magas színvonalú kereskedelmi, élelmiszer- és vendéglátóipari tevékenységéért, amellyel jelentősen hozzájárultak a helyi gazdaság fejlesztéséhez. Sárkány Árpád, az Abies Hunting Kft. igazgatója, vadgazdálkodási szakember a fenntartható vadgazdálkodás elősegítéséért, a székelyföldi vadászati kultúra és a vadhúsfogyasztás népszerűsítése érdekében végzett következetes tevékenységéért kapott elismerést. Az ő ötleteként töltöttek vadhúsból kolbászt az idei kolbászparádéra benevezett vadászati egyesületek.

Az újdonságokat értékelték

A szakmai zsűri nagy figyelmet fordított az innovációra. A már tökéletesre fejlesztett, hagyományos paprika nélküli székely kolbász után a szokatlan alapanyagokra, fűszerekre külön odafigyeltek a szakemberek. Olyan ízesítőkkel találkoztak, mint a szarvasgomba, mustármag, a citrombors és az áfonya. Az idei fesztiválnak ez az egyik ismérve – emelte ki Tóth Endre, magyarországi mesterszakács. Hozzátette: „az amatőr kolbászfesztivál megállná a helyét az egész világon, a résztvevők alázattal és szorgalommal készültek a megmérettetésre. Ez a profik jellemzője. Tetszettek az elkészítek termékek, értékelhetetlen termék nem született.”

A zsűri egyik tagja Bercea Ștefan, a Romániai Szakácsok és Cukrászok Országos Turisztikai Szövetségének elnöke szerint a csapatoknak tisztelnünk kell a gasztronómiai hagyományokat, emellett a zsűri külön szempontként tekint az innovációra, az alkotókészségre, és a készítmények eredetiségére.   

A rendezvényen elkészült a fesztivál kolbásza is a csapatok által biztosított fűszerezett őrülthúsból, illetve a Bertis és az Abies Hunting cégek jóvoltából a főtérre látogatók megkóstolhatták az ország legvékonyabb cérnakolbászát és a 60-80 mm átmérőjű Dino kolbászt is. Emellett vadhúsból készített kolbászt és pörköltet is megízlelhették.

Elismerés a legjobbaknak

A szakmai zsűri öt kategóriában értékelte a versenyzőket, az eredmény a következőképpen alakult:

Cégek: I. helyezett: Comparty Team, II. helyezett: Őrangyal, III. helyezett: Ervin Impex csapata.

Civil szervezetek és civilek: I. helyezett: Cuki szakácsok, II. helyezett: Négyes fogat, III. helyezett: AMIG csapata.

Önkormányzatok: I. helyezett: Kommandósokk (Kommandó), II. helyezett: Ez csapat (Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ), III. helyezett: Gundelkozók csapata (Ozsdola). A zsűri különdíjasa ebben a kategóriában a Réty-Komolló csapata.

Politikai pártok: I. helyezett: Háromszéki MPP, II. helyezett: RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete, III. helyezett: a PNL csapata.

Vadhús kategória: I. helyezett: Székelyföldi Vadászati Kiállítás, II. helyezett: Marosszéki Közbirtokosság, III. helyezett: Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa.

A Székelyföldi Vadászati Kiállítás csapatának 17 fűszerrel, köztük szerecsendióval, csillagánizzsal és borókabogyóval ízesített kolbásza nyerte el a fődíjat, amely ingyenes részvételt jelent a jövő évi Csabai Kolbászfesztiválra.

Különdíjban részesült a legfiatalabb résztvevő, a kilencéves Török Panka, valamint a leglelkesebb csapat, az Autoliv, a Legjobb határon túli díjban az Oroszházi kolbászklub, a Földművelésügyi Minisztérium által biztosított díjban pedig a Szörcsei Szabadtűzi Lovagrend. A Bertis cég felajánlása alapján, a legtöbb pontszámot elért, cukorbeteg gyerekekből álló Cuki szakácsok csapatának receptje alapján készített kolbászt fogják árusítani idén és jövő évben az üzletekben.

Töltöttkáposzták versenye

Nem kell alábecsülni a káposztát, hiszen ízletes ételek készülnek belőle, ezen a vidéken pedig van hagyománya – biztatta a káposztafőző csapatokat vasárnap délelőtt Tóth Endre mesterszakács, a zsűri elnöke. A 12 résztvevő csapatnak három óra állt a rendelkezésére, hogy elkészítse káposztából készült ételét, a véletlen úgy hozta, hogy mindegyik versenyző a töltöttkáposzta elkészítése mellett döntött. A zsűri már a főzés kezdetén jelezte, hogy bár a csombor kívánja a káposztát, értékelni fogják az újszerű ízeket, szívesen veszik, ha a megszokottól eltérő fűszereket használnak a versenyzők.

A zsűri: elnök Tóth Endre magyarországi mesterszakács, Ádám Előd, nemzetközi borakadémikus, Horváth Imre, a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztály Kommunikációs és Marketing Osztályának kommunikációs referense, Mădălina Santa kreatív-séf, food stylist, Ștefan Bercea, a Romániai Szakácsok Országos Szervezetének elnöke, valamint Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője. A zsűri tiszteletbeli tagjai Vajda Lajos, az ASIMCOV Egyesület ügyvezető igazgatója és Kovács István, a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetségének elnöke.

A hétvégi rendezvény programkínálatát az Amnesia, a Bagossy Brothers Company, a Kelekótya, az Open Stage, az Akcent, valamint az Uzoni fúvószenekar, illetve a Rétyi Kováts András fúvószenekar műsora színesítette, vasárnap délután a Mesehetes, este a Beatrice lép fel.

Az október 27-29. között Sepsiszentgyörgy Főterén a XV. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivált Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV), az AgroSic és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezte.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.