önkormányzati jelöltjeink

Továbbra is kétharmados többséget szorgalmaz az RMDSZ a helyi és megyei tanácsok vagyon-gazdálkodását érintő tervezeteinek megszavazásához

2015.03.18. | Képviselőház , Önkormányzatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Továbbra is kétharmados többséget szorgalmaz az RMDSZ a helyi és megyei tanácsok vagyon-gazdálkodását érintő tervezeteinek megszavazásához

Az RMDSZ nem támogatja a kormányzópárt képviselői által beterjesztett, a 215/ 2001-es számú helyi közigazgatási törvény módosítását célzó jogszabály-javaslatot, amely előírná, hogy helyi és megyei önkormányzatok döntéshozó testületeiben eltöröljék a kétharmados többséget az illető önkormányzat vagyoni kérdésekben hozott döntéseihez. Ez egy olyan cikkely a helyi közigazgatási törvényben, amely 14 éve nem módosult, éppen azért, hogy az esetleges visszaéléseket csökkentsék” – ismertette Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője a Szövetség álláspontját.

A törvényhozó a továbbiakban kifejtette, hogy a jelenleg érvényben levő, helyi közigazgatást szabályzó törvény értelmében minden olyan döntés, amely az önkormányzat vagyonára vonatkozik, kizárólag kétharmados többséggel történhet, ezáltal biztosítva a felelősségteljes döntéshez szükséges voksokat. A szociáldemokraták által beterjesztett javaslat lehetővé tenné, hogy ezen túl az önkormányzati tanácsi mandátummal rendelkezők többsége döntsön.

 

Úgy véljük, hogy ez az intézkedés veszélyes precedenst teremtene azoknak a politikai alakulatoknak, amelyek abszolút többséggel rendelkeznek az adott önkormányzatban. Ugyanakkor nem minden önkormányzat rendelkezik azzal a szükséges szakmai háttérrel, amely előkészítené a vagyon-gazdálkodást.  Másfelől egy ilyen jellegű módosítás megszavazása megteremtené azt a lehetőséget, hogy az abszolút többséggel rendelkező politikai szervezet felelőtlenül gazdálkodjon az önkormányzat vagyonával, jelenleg a kétharmados minősített többséggel szemben, ez sokkal nehezebb” – ismertette Cseke Attila.

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.