önkormányzati jelöltjeink

Új tagozatot indít Sepsiszentgyörgyön a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem

2013.07.24. | Székelyföld , Sepsiszentgyörgy , Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Új tagozatot indít Sepsiszentgyörgyön a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Erdő- és vadgazdálkodási, valamint mezőgazdasági szakok indítását jelentették be sajtótájékoztató keretében Sepsiszentgyörgyön helyi és anyaországi politikusok, valamint a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudomány­egyetem vezetői.

 „Gondot jelent Székelyföld fejlődése szempontjából, hogy olyan fontos intézményeket, mint az egyetem, vagy orvosi szolgálati lakások, melyeknek ma letettük az alapköveit, a magyar államnak kell támogatnia, ezt a támogatást nem kapjuk meg itthon, itt, ahol mi is fizetjük az adót. Nem normális Európában, 2013-ban az, hogy, ha mi anyanyelvünkön akarunk tanulni, akkor azt Magyarország támogatásával tudjuk csak elérni, miközben adófizetői vagyunk mi is Romániának. Üzenet Bukarest és Európa irányába is, hogy ebben az országban a dolgok nincsenek rendben. Jelzés arról, hogy itt a demokrácia még gyermekcipőben jár, hogy a kisebbségi jogok nincsenek tiszteletben tartva. Bízunk benne, hogy ennek az egyetemi tagozatnak az elindítása nagyban hozza fog járulni ahhoz, hogy a székelyföldi gazdák versenyképesek legyenek Európa mezőgazdasági piacán”- tudtuk meg ma Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármesterétől. Hozzátette, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala épületet biztosít a Sa­pientia — Erdélyi Magyar Tudomány­egyetem kihelyezett tagozatainak, ezt pedig közösen Kovászna Megye Tanácsának támogatásával fel is újítják. Az ősztől két szakkal induló egyetemnek a Gámán János Mező­gazdasági Szakkö­zép­iskola azon épületei adnak majd otthont, ahol korábban a BBTE helyi tagozata működött. 

 

Kató Béla, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy nagy hiányosság, hogy mezőgazdasági és agrár képzés magyarul még nem folyik Romániában. Éppen ezért látták elérkezettnek az időt, hogy lépjenek e tekintetben. Ez a tény hívta életre a döntést, melynek értelmében Sepsiszentgyörgyre helyezik az említett tagozatot. Sepsiszentgyörgynek, a Székelyföldnek számos adottsága van, amely ebben segítség lehet, továbbá az egyetem maga is hozzájárulhat a térség fejlesztéséhez. 

 

“Egyetlen intézmény sem lehet öncélú. A közösséget kell szolgálja és annak az igényeit kell kiszolgálja”. Ennek megfelelően működött az elmúlt tizenhárom évben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem három helyszínen. Olyan szakokat indítunk el, amelyek nem fedik át a már létező magyar nyelvű oktatást, de hiánypótlóak”. Ennek mentén indítanak el szakokat a jövő tanév kezdetén a sepsiszentgyörgyi tagozaton is fejtette ki Dávid László rektor.

 

Németh Zsolt, Magyarország Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára gratulált a tervezett egyetem helyszínválasztásához. A Sapientia EMTE elmúlt 13 éves munkáját sikertörténetként fogalmazta meg, hiszen ezt az egyetemet választották meg Románia legeredményesebb, legsikeresebb magánegyetemének. De a sikerességet jelzik az ott dolgozó elismert tanárok és az ott-tanuló több ezer diák is. “Ennek a sikertörténetnek a részvényese lett mától Sepsiszentgyörgy is. Azt hogy Sepsiszentgyörgy mennyire innovatív, mennyire kezdeményező nagyon jól mutatja, hogy fölismerték ezt a lehetőséget is. Az Európai Unió szempontjából nagyon fontos a mezőgazdaság, az erdőgazdaság és az ökológia kérdése, kiemelt fejlesztési területként kezelik. Ez Európa fejlesztésének egyik legfontosabb sarokpontja. Éppen ezért nagyon fontos, hogy erre a vonatra nekünk magyaroknak, erdélyi magyaroknak, románoknak is sikerüljön felszállni. Ebben van a gazdasági jövő, de mindez kulturális kérdés is, hiszen nekünk a vidéken való élet nem csak megélhetési és foglalkoztatási kérdés, hanem kultúrális kérdés is. Ebben van a mi sajátos minőségünk megőrzésének jövője. 

 

 „Oda tudunk anyaországi támogatást nyújtani, ahol van helyi kezdeményezés. Ahol a helyi erő megmozdul, ahol van akarat és ötlet. A Magyar Kormány kintről nem tudja ezeket kitalálni, de a jó ötleteket felkarolja.  Az összefogás révén pedig közhasznú megvalósítások születhetnek”- fűzte hozzá az elhangzottakhoz Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikákért felelős helyettes államtitkár.

 

A sajtótájékoztatón jelen volt Tamás Sándor megyei elnök is, aki Kovászna Megye Tanácsának támogatásáról biztosította az új beruházás, az anyagi hozzájáruláson túl pedig  humánerőforrási támogatásban is szeretné részesíteni az egyetemet, azzal, hogy ő maga is beiratkozik majd az erdőgazdálkodási szakra. Ez által szeretné fejleszteni a már meglevő erdésztechnikusi tudását.

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.