önkormányzati jelöltjeink

Újabb lépés a magyar összefogás irányába az idei SIC Feszten

2016.08.14. | Székelyföld , Kovászna , Ifjúság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Újabb lépés a magyar összefogás irányába az idei SIC Feszten

Fotó: Réman Szilamér

Elengedhetetlen a fiatalok szerepvállalása az erdélyi és romániai politika berkeiben. A SIC Feszten tartott előadásukon az RMDSZ országos és megyei képviselői azt hangsúlyozták, hogy a fiatal generáció szemléletmódjára és munkájára számítanak. 

A Választások előtt és után című előadást Grüman Róbert, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke moderálta, aki elöljáróban felvázolta az elkövetkező hónapok legfontosabb politikai kérdését, „forró témáját”, a parlamenti választásokat, amelyre elmondása szerint közösen készül az RMDSZ és az MPP. A beszélgetésen részt vett Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, továbbá Kovászna, Hargita és Maros megye tanácselnökei.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az első Háromszéki Szabadegyetem óta aktív résztvevője a tábornak, ahol rendszeresen a fiatalok nyelvén szólva ragadja meg a résztvevők figyelmét és gyűjti össze az építő jellegű gondolatokat. „A SIC Feszt lett az a hely, ahol országos politikai üzeneteket, lépéseket fogalmazunk és vitatunk meg. Egyik ilyen az előző évi rendezvényen az RMDSZ és a HÁRIT közt kötött önkormányzati együttműködési megállapodás, melynek eredményességét bizonyítja az a több mint hatvan 36 év alatti fiatal, aki ma már önkormányzati munkában vállal fontos szerepet tanácsosként vagy polgármesterként Háromszéken.”

Az elnök a jelenlevőkkel – akik szóban vagy sms-ben mondták el véleményüket – közösen  ötletbörzén járták körül, hogy milyen kell legyen a jó székelyföldi politikai vezető. Amellett, hogy gondolkodó, stratégiai vezető, fontos, hogy az őszinteség, a közösségért való tenni akarás jellemezze, továbbá legyen magabiztos, tapasztalt, intelligens, tudjon sakkozni, aki a játékosaival és nem az ellenféllel „játszik”, a „higanymozgást” követve. De elengedhetetlen a humorérzék és az acél idegzet. „Legyen jó magyar ember, aki ütésre keményedik. Ne akarjatok senkire hasonlítani, legyetek önmagatok” – fogalmazta meg a fiatalságnak szóló útravalóját Tamás Sándor, aki szeptember 2-án, délelőtt 11 órára, Sepsiszentgyörgyre egy kötetlen beszélgetésre hívta mindazokat, akik dolgozni szeretnének az elkövetkező parlamenti választási kampányban.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének előterjesztésére a jelenlevők és az előadók megszavazták A székelyföldi politikusok teendői az elkövetkező időszakban című dokumentumot. Borboly Csaba hozzászólásában azt a kérdést vetette fel, hogy mit kell tennie egy székelyföldi politikusnak. A látható többséggel elfogadott dokumentumban mindenki egyetértett Hargita Megye Tanácsa elnökének javaslataival, és többek között elfogadták az erdélyi őshonos növény- és állatfajok visszahonosítását, az épített örökség védelmét, a sporttehetségek gondozását, az EU-s pénzek lehívását a fiatalok taníttatására, a tehetséggondozó programok fejlesztését és kiterjesztését. Foglalkozni kell a szakoktatással és a szakképzéssel, pályaorientációs képzéseket kell szervezi, szülessen több olyan politikai döntés, ami érinti az ifjúságot, szülessenek törvénymódosító javaslatok a fiatalok itthon tartása érdekében, értettek egyet a jelenlevők. Az ezeket is tartalmazó húsz pontos dokumentumot az egyik legfontosabb anyagnak nevezte Borboly Csaba.

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke felszólalásában óriási sikerként értékelte az önkormányzati választásokat. Példaértékű, hogy a megyei önkormányzati testületben együtt dolgozhatnak a Szövetség és a Magyar Polgári Párt tagjai, valamint az ifjúsági szervezeti tagok. „A fiatalok döntő szerepet játszanak a mérleg nyelvének az igazításában. Nagy szükség lesz a parlamenti választások során is az ifjúsági szervezetek munkájára és képviseletére, velük lesz teljes a kör. Erősnek kell lennünk a helyi, országos és az Európai Unió szinten egyaránt, hiszen csak közös csapattal tudjuk a magyarság érdekeit képviselni.”

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.