Budapesten ülésezett a KMKF Regionális önkormányzati munkacsoportja

A Kárpát-medencei Magayr Képviselők Fóruma munkacsoportjának szerdai, budapesti tanácskozásán Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője beszámolt arról, hogy a tavalyi év számos az erdélyi magyarok jogérvényesítését erősítő lépést hozott. Románia Parlamentje elfogadta az anyanyelvhasználati jogokat bővítő közigazgatási törvényt, amely függetlenül attól, hogy alkotmánybírósági döntés miatt egyelőre visszakerült a parlamentbe, mindenképpen meghatározó előrelépést jelent. Korodi Attila elmondta: „Egyértelmű döntés született a törvényhozásban, hogy a nemzeti kisebbségek számarányának csökkentése esetén nem lehet módosítani a jelenlegi közigazgatási egységek határait.”

Kihirdették a Fedezd fel Európát pályázat nyerteseit

Tíz erdélyi magyar fiatal európai utazását támogatja a MIÉRT, a MAKOSZ és Winkler Gyula közös pályázata, amelyen azok vehettek részt, akik sikeresen jelentkeztek a DiscoverEU – Fedezd fel Európát program második fordulójára. Az erdélyi pályázaton a szállás és étkezési költségekre lehetett támogatást kérni az EU által ingyenesen biztosított vonatjegy mellé. A felhívásra összesen 12 pályázat érkezett be, négy egyéni és két csoportos pályázat nyert, így összesen tíz fiatal utazását támogatják.

Hegedüs Csilla: segítenünk kell az önkormányzatainkat Erdély fejlesztésében

„Nagyon fontos, hogy önkormányzataink időben értesüljenek az uniós pályázatokról, összehangolt módon tervezhessenek, és hatékonyan lehívhassák azokat a forrásokat, amelyek segítségével településeiket fejleszthetik” –emelte ki a szerdán szervezett városfejlesztési tanácskozáson, Kolozsváron Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

Megvalósul az ANAF decentralizációja – döntéshozó fórumként szavazta meg a képviselőház az RMDSZ törvényét
2019.02.27. | Képviselőház

Ezentúl megyei szinten, lakóhelyükhöz, székhelyeikhez legközelebb intézhetik pénzügyeiket a vállalkozók és a magánszemélyek azt követően, hogy a képviselőház plénuma ma délben döntőházként szavazta meg az RMDSZ által kezdeményezett, megyei pénzügyi hatóságok (ANAF) decentralizációját előíró törvényt. Szabó Ödön, a Szövetség képviselőházi frakcióvezetője a szavazást követően elmondta, hogy kitartó munkával és sorozatos egyeztetések nyomán sikerült többséget szerezni az RMDSZ által kidolgozott törvénynek, így amennyiben az államelnök kihirdeti és érvénybe lép, a pénzügyi ügyintézés közelebb kerül az állampolgárhoz.

Egyházi vezetőkkel egyeztetett a fiatalok EP-képviselőjelöltje

Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke a brassói magyar történelmi egyházak vezetőivel beszélgetett a májusi EP-választásokról.

Folytatjuk az európai vállalkozók érdekvédelmét

A vállalkozóknak, különösen a kis- és közepes vállalkozóknak mozgástérre van szükségük, a bürokrácia csökkentésével, a procedúrák egyszerűsítésével, az adminisztratív terhektől való mentesítéssel kell őket ösztönözni. Ezt a legfontosabb prioritást fogalmazta meg kedden Ivan Štefanec EP-képviselő, a SME Europe elnöke és Winkler Gyula, aki az EPP gazdasági társult szervezetének első alelnöki tisztségét tölti be. A SME Europe vezetősége, valamint dr. Horst Heitz, a SME Europe igazgatója a szervezet március 6-ai közgyűlésének előkészítése kapcsán egyeztetett.

RMDSZ: a kormány módosítsa a 114-es sürgősségi kormányrendeletet, és csak 2020-tól ültesse gyakorlatba
2019.02.25. | Képviselőház

Az RMDSZ nem ért egyet a kormány 114-es számú sürgősségi kormányrendeletével, amely alapos hatástanulmány nélkül alapjaiban befolyásolná és változtatná meg a fiskális és gazdasági rendszerre vonatkozó törvényeket Romániában. Erről Benedek Zakariás, az RMDSZ parlamenti képviselője fogalmazta meg a Szövetség álláspontját ma délután a képviselőház plénuma előtt, a pénzügyminiszter meghallgatásán.

Vincze Loránt: Az RMDSZ-ben megvan a potenciál, hogy ráerősítsen a külpolitikára

Nem a tisztségek elérése a fontos, hanem hogy az erdélyi magyar emberek támogatását elnyerjük, mert az jelenti az erős mandátumot, ha meggyőző támogatást tudunk szerezni. Az elmúlt években jelentős eredményeket tudtunk felmutatni az RMDSZ külpolitikai munkájában, nemcsak a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés által, hiszen az Európai Néppártban is felnéznek az RMDSZ-re, egyenlő partnerként fogadják el, és a washingtoni kapcsolatainkat is erősítettük. De az a tapasztalatom, hogy mindig lehet jobbá tenni a munkánkat, és a Szövetségben megvan az a potenciál, hogy még inkább ráerősítsünk az RMDSZ külpolitikájára” – mondta el Vincze Loránt EP-jelölt, FUEN-elnök, az RMDSZ külügyi titkára hétfőn reggel a Kolozsvári rádió Hangoló című műsorában.