Erdély 2020, a szülőföld EU-forrásokra alapozott fejlesztési terve

Az erdélyi magyar emberek jóléte, biztonsága, gyarapodása, Erdély fenntartható fejlődése, az Európai Unióhoz való felzárkózás prioritást jelent az RMDSZ számára. Az Európai Unióval szinergiában akarunk fejlődni, az elzárkózást elutasítjuk, képesek vagyunk a hullámot meglovagolni.

Az RMDSZ szorgalmazására idén mégsem kell szennyezési adót fizetni a 2007 előtt bejegyzett autók után
2012.01.23. | Környezetvédelem

Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter szorgalmazására január 23-án a kormánykoalíció a 2007. január elseje előtt vásárolt gépkocsik után fizetendő szennyezési adó halasztásáról döntött.

Szabadelvű vitaestek - Dr. Egyed Péter előadása a romániai magyar értelmiségről
2012.01.23. | RMDSZ , Arad

Romániai magyar értelmiség - múlt, jelen, jövő címmel Aradon tart előadást Dr. Egyed Péter, író, filozófus, egyetemi tanár, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem professzora, január 26.-án, csütörtökön, 17 órai kezdettel az RMDSZ aradi székházának nagytermében (Episcopiei utca, 32. szám).

A magyar kultúra nemzetünk támpontja - Kelemen Hunor a Magyar Kultúra Napján
2012.01.23. | Kultúra , Nagyvárad

A nemzet támpontjának, eligazítójának nevezte az egyetemes magyar kultúrát Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, kulturális és örökségvédelmi miniszter, aki Nagyváradon, a Szigligeti Színházban tartott ünnepi gálaműsoron és díjátadáson vett részt a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Több pénzből gazdálkodhatunk idén - Elfogadták Hargita megye költségvetését a megyei tanács soros ülésén
2012.01.22. | Hargita , gazdaság

Mintegy tíz százalékkal nagyobb 2012-ben Hargita megye költségvetése az előző évihez képest.

A dél-tiroli németek a romániai magyarság stratégiai partnerei
2012.01.22. | Külkapcsolatok

A romániai magyar és a dél-tiroli német közösséget a történelmi előzmények és a közösségeik európai jövőjébe vetett hite köti össze, éppen ezért az európai cselekvés terén egymás stratégiai partnerei – állapították meg csütörtökön Bolzanoban, Dél-Tirol autonóm tartomány székhelyén tartott találkozójukon Martha Stocker, a dél-tiroli Néppárt (SVP) alelnöke és Vincze Loránt, az RMDSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős titkára. A találkozón a szervezet főtitkára, Philipp Achammer is jelen volt.

EU-s kisebbségvédelmet a romastratégia mintájára

Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) 2012-es januári plenáris ülésszakát a törvényhozási ciklust felező, tisztújító választások dominálták. Új elnök került a Ház élére, de megújult a szakbizottságok, a munkacsoportok vezetősége, illetve a munkacsoportok koordinátorainak sora is.

Hegyi forrás vízvezetéken - Hiánypótló beruházást adtak át Gyimesfelsőlokon
2012.01.21. | Csík terület , Infrastuktúra

Több mint kétmillió lej értékű beruházást adtak át január 21-én, szombaton Gyimesfelsőlokon. A 15 és fél kilométer hosszú vízvezeték építését a 2006/7-es kormányrendelet alapján finanszírozták, és a község öt településrészét szolgálja ki: Komjátot, Tatrosforrást, Gyimesfelsőlokot, Görbét és Alszeget. A vizet a hegyi források befogásával nyerik, két 200 köbméteres víztároló tartályba gyűjtik, amelyekből, egy-egy víztisztító házon keresztül, szabadeséssel jut el a háztartásokba.