Szabadelvű vitaestek - Dr. Egyed Péter előadása a romániai magyar értelmiségről
2012.01.23. | RMDSZ , Arad

Romániai magyar értelmiség - múlt, jelen, jövő címmel Aradon tart előadást Dr. Egyed Péter, író, filozófus, egyetemi tanár, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem professzora, január 26.-án, csütörtökön, 17 órai kezdettel az RMDSZ aradi székházának nagytermében (Episcopiei utca, 32. szám).

A magyar kultúra nemzetünk támpontja - Kelemen Hunor a Magyar Kultúra Napján
2012.01.23. | Kultúra , Nagyvárad

A nemzet támpontjának, eligazítójának nevezte az egyetemes magyar kultúrát Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, kulturális és örökségvédelmi miniszter, aki Nagyváradon, a Szigligeti Színházban tartott ünnepi gálaműsoron és díjátadáson vett részt a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Több pénzből gazdálkodhatunk idén - Elfogadták Hargita megye költségvetését a megyei tanács soros ülésén
2012.01.22. | Hargita , gazdaság

Mintegy tíz százalékkal nagyobb 2012-ben Hargita megye költségvetése az előző évihez képest.

A dél-tiroli németek a romániai magyarság stratégiai partnerei
2012.01.22. | Külkapcsolatok

A romániai magyar és a dél-tiroli német közösséget a történelmi előzmények és a közösségeik európai jövőjébe vetett hite köti össze, éppen ezért az európai cselekvés terén egymás stratégiai partnerei – állapították meg csütörtökön Bolzanoban, Dél-Tirol autonóm tartomány székhelyén tartott találkozójukon Martha Stocker, a dél-tiroli Néppárt (SVP) alelnöke és Vincze Loránt, az RMDSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős titkára. A találkozón a szervezet főtitkára, Philipp Achammer is jelen volt.

EU-s kisebbségvédelmet a romastratégia mintájára

Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) 2012-es januári plenáris ülésszakát a törvényhozási ciklust felező, tisztújító választások dominálták. Új elnök került a Ház élére, de megújult a szakbizottságok, a munkacsoportok vezetősége, illetve a munkacsoportok koordinátorainak sora is.

Hegyi forrás vízvezetéken - Hiánypótló beruházást adtak át Gyimesfelsőlokon
2012.01.21. | Csík terület , Infrastuktúra

Több mint kétmillió lej értékű beruházást adtak át január 21-én, szombaton Gyimesfelsőlokon. A 15 és fél kilométer hosszú vízvezeték építését a 2006/7-es kormányrendelet alapján finanszírozták, és a község öt településrészét szolgálja ki: Komjátot, Tatrosforrást, Gyimesfelsőlokot, Görbét és Alszeget. A vizet a hegyi források befogásával nyerik, két 200 köbméteres víztároló tartályba gyűjtik, amelyekből, egy-egy víztisztító házon keresztül, szabadeséssel jut el a háztartásokba.

Az RMDSZ erőteljes támogatottsága azt jelzi, hogy az erdélyi magyarság nagyon pontosan tudja, mi az érdeke - Kelemen Hunor szövetségi elnök az ETV-ben

Az RMDSZ továbbra is magas, közel 8o%-os támogatottsága egyértelműen azt mutatja, hogy az erdélyi magyarok nagyon pontosan látják, mi az érdekük, fontos számukra, hogy erős és egységes parlamenti képviseletük legyen, mert tudják: másképp a dolgok gyorsan megváltoznának ebben az országban  – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke pénteken, az Erdélyi Magyar Televízió Többszemközt című műsorában.

2012 – Bod Péter Emlékév
2012.01.20. | Kovászna

Idén Bod Péter 300. születési évfordulóját ünnepeljük, ennek tiszteletére több háromszéki településen lesznek rendezvények a Bod Péter Megyei Könyvtár koordinálásával, ugyanakkor az évforduló jegyében zajló programok lesznek Gyulafehérváron, Magyarigenben, Marosvásárhelyen, Budapesten stb., amelyek egy része a Kovászna Megye Tanácsa által lebonyolított szórványprogram kulturális vetületét is erősíti.